Италијански комитет који чине интелектуалаци, дипломате, писци, новинари, стручњаци из различитих области уздрмао је европску јавност због става да је дошло време за преиспитивање одлуке о признању тзв. Косова!

Комитет је предао италијанској влади и скупштини више хиљада потписа грађана који траже нову расправу у италијанском парламенту о признању, како наводе, самопроглашене Републике Косово.

У саопштењу за јавност Комитет наводи да је прошло неколико година сагледавања онога што се десило деведесетих у процесу распада Југославије и касније током кризе у српској Аутономној Покрајини Косово и Метохија, као и током 2008. године када је једнострано проглашена независност од стране представника албанске заједнице на КиМ.

„Све већи део италијанске јавности осећа потребу да се у складу са одредбама међународног права преиспита неправична одлука италијанских власти из 2008. године.“, наводе у Комитету.

Комитет позива државно руководство Италије да пружи подршку стабилизацији балканског региона на основу правне сигурности и сарадње свих укључених страна.

Истакнути члан Савеза Срба у Италији, Дејан Кусало, у изјави за Ало наводи да је за кратко време уз скромну организацију скупљено више хиљада потписа италијанских држављана који су подржали петицију Комитета.

„Многи Италијани осећају и познају прилике на КиМ. Један број њих је посвећен и хуманитарном раду и редовно обилази енклаве у нашој покрајини. Ми из Савеза Срба се трудимо да им што више приближимо ситуацију са којом се Србија суочава и да као српска дијаспора пружимо свој допринос. Драго нам је да се погледи на косовско-метохијско питање мењају и у друштвеним и политичким круговима западних европских земаља. То је велики почетак за нас.“, истиче Кусало.

--