Авиони са тенковима које је Русија поклонила Србији почели су да слећу на батајнички аеродром, пише „Спутњик”, позивајући се на незваничне изворе.

Руска Федерација донирала је Србији 30 тенкова Т-72МС, а први су већ допремљени, наводи „Спутњик”.

Како је министар Вулин изјавио у мају прошле године, тенкове Т-72 Србија је добила као донацију у оквиру војно-техничког споразума који је постигнут између председника Александра Вучића и Владимира Путина. У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и друга оклопна возила, 30 оклопњака БРДМ-2, од којих су неки већ стигли у Србију, додаје Спутњик.

И тенкови и БРДМ-ови су модернизовани пре него што су испоручени Војсци Србије.

Руски војни експерт Фјодор Болдирјов оценио је да тенкови Т-72 које Србија добија „имају заједничку базу совјетског Т-72, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, што ће им олакшати заједничку експлотацију у Србији”.

„За услове Балкана, савременији тенкови Србији нису потребни имајући у виду слабости војски суседних држава”, рекао је Болдирјов за Спутњик.

Србија је, у оквиру војно-техничке сарадње, из Русије набавила и авионе „миг-29”, хеликоптере МИ-17 и МИ-35, ПВО системе „Панцир”, додаје „Спутњик”, преноси Танјуг.

Оставите Коментар