Хрватско Министарство спољних и европских послова објавило је да се Хрватска „придружила другим чланицама ЕУ“ и признала америчког узурпатора и председавајућег Националне скупштине те земље за привременог председника Венецуеле.

У саопштењу објављеном на сајту хрватског министарства наводи се да „осуђујемо кршење људских права и насиље у Венецуели“, уз оцену да је „потребно мирно решење и одржавање слободних и демократских председничких избора“.

– Хрватска подржава демократски изабрана легитимна тела Венецуеле, Националну скупштину и њеног председника, да у складу с Уставом у својству привременог председника спроведе слободне, праведне и демократске председничке изборе и осигура легитимитет институција. У том погледу се Хрватска у заједничкој изјави придружила другим државама чланицама ЕУ.

У наставку текста наводи се саопштење хрватског министарства на енглеском језику о признању Гваида за привременог председника Венецуеле иза којег, поред Хрватске, стоји још 18 чланица ЕУ – Шпанија, Португал, Немачка, Уједињено Краљевство, Данска, Холандија, Француска, Мађарска, Аустрија, Финска, Белгија, Луксембург, Чешка, Летонија, Литванија, Естонија, Пољска и Шведска.

Ројтерс је, позивајући се на дипломатске изворе, пренео да је Италија раније данас блокирала нацрт саопштења Европске уније у којем се наводи да ће чланице ЕУ признати Гваида за привременог председника Венецуеле.

Подсећа се да се државе ЕУ већ данима споре поводом ситуације у Венецуели, а пре хрватског саопштења је десет земаља признало Гваида пошто је истекао њихов рок председнику Николасу Мадуру да распише председничке изборе.

Легитимно изабрани председник Николас Мадуро има подршку Русије, Кине, Турске, Никарагде, Кубе, Боливије, Мексика, као и великог броја земаља света које поштују међународно право и воде се политиком немешања у унутрашња питања независних и суверених земаља.

Док на другој страни САД и њени савезници који су већ показали да им мешања у унутрашња питања суверених земаља нису страна, као да им је и савршено нормално да се труде да по сваку цену не бирајући средства сруше легитимно изабране представнике земаља који им нису по вољи и који мисле својом главом. Оно што је САД и њеним „сателитима“ засметало је то што је Венецуела земља са највећим потврђеним резервама нафте на свету, према подацима Америчке агенције и земља која не жели да дозволи да америчке компаније експолоатишу њихова природна богатства.