Кајл Ритенхаус (18) проглашен је невиним за првостепено намерно убиство и четири друге оптужбе у вези са смртоносним пуцањем на две особе и рањавањем још једне током прошлогодишњих немира у Кеноши у Висконсину.

Ритенхаус се пред судом бранио изјавом да је злочине починио у самоодбрани. Он је током сведочења заплакао, док је причао о пуцњави током хаотичне ноћи немира.

Догађаји те ноћи, скоро сви снимљени на видео снимку, тешко да су били спорни, али је 12-чланова пороте стало на страну 18-годишњег тинејџера који је рекао да се бранио.

Кајлу се судило због убиства 29-годишњег Афроамериканца Џејкоба Блејка у Висконсину, али и зато што је усмртио две, а ранио једну особу. Друго важно суђење је за убиство 25-годишњег Афроамериканца Ахмада Арберија у Џорџији тројици оптужених, оцу и сину Тревису и Грегорију Мекмајклу и Вилијаму Брајану.

Суђење је пратила јавност широм света.

Кајл се на протесту појавио са полуаутоматском пушком и торбом прве помоћи, тврдећи да је намеравао да заштити приватне поседе од демонстраната. Он је такође рекао да је у три мушкарца пуцао из самоодбране.

Суђење је покренуло и питања расне дискриминације, протеста и права о поседовању оружја у Америци.

Многи десничари су тинејџера видели као хероја, који је хтео да заштити имовину суграђана, док су левичари веровали да су његова дела проистекла из расизма и склоности ка насиљу.

Власти сада страхују да би ова пресуда могла да покрене нове демонстрације, нереде и насиље, даље продубљујући фрагментацију друштва у Америци.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар