Руска филмска индустрија је добила адут за надметање са страним филмовима, пише министар културе Владимир Медински у својој колумни на интернет страници ТАСС-а.

Према његовим речима, „биоскопски посетиоци више нису изненађени кад виде руски наслов на филмском плакату, мада њима и даље доминирају холивудски јунаци на које су се навикли, али сада очекују да виде и ‘наше слике'“. Медински каже да „публика жели да гледа ‘поштене’ филмове „о себи и својој земљи, својим проблемима, одговорностима и победама“. Министар је истакао да је то „наш адут у надметању с филмовима о авантурама страних алфа-мужјака који живе у фантастичној земљи „Марвел“-а (издавач стрипова) и Спајдемена“.

Медински је указао на „потребу да се истакне да се поносимо својом земљом, прецима и савременицима“ и да Министарство културе подржава пројекте с таквим обележјима. Међутим, „таква политика не наноси штету другим жанровима, који су такође имали успеха последњих година“. Као примере хит-филмова, министар је навео неколико наслова из новије продукције: „Викинг“, „Сила привлачности“, „Време пионира“, „Саљут 7“, „Последњи богатир“, „Легенда о Коловрату“, „Бољшој“, „Сунчани удар“, „28 панфиловаца“, „Посада“.

Министар културе је истакао да су достигнућа руске филмске индустрије у 2016. и 2017. години „више од рекорда у продаји биоскопских карата или пуке среће“, већ да је то „квалитативно достигнуће“, јер је руска филмска индустрија „потврдила да може да производи филмове за широку публику – редовно, а не с мене па на уштап“. Такође је истакао јаку позицију руских цртаних филмова, као и оних који праве „социјалне и независне филмове“, који „не само да су сакупили импресивну колекцију награда на међународним фестивалима, већ су успешни и на благајнама“.

У 2017., приходи с руских биоскопских благајни су били дупло већи од прихода из 2012, нагласио је министар:

„Резултати остварени 2017. године су следећи: руски филмови су привукли 55 милиона биоскопских гледалаца и донели 13 милијарди рубаља (228 милиона долара) из биоскопских благајни. Обе ове цифре су двоструко веће од оних из 2012. БДП руске филмске индустрије се удвостручио за само пет година.“

Министар је рекао да је успех руске филмске индустрије заснован на диверсификацији система државне подршке, рестаурацији биоскопа у малим градовима и увођењу система повраћаја новца произвођачима филмова снимљених у периферним областима Русије. Осим тога, успеху су допринели и промоција руских филмова на иностраним тржиштима, обнављање државних и подршка приватним филмским студијима, увођење система контроле продаје карата за одређени филм и доследна борба против филмске пиратерије на интернету.

Превод: Александар Јовановић

Извор: cirilizovano.rstass.com