ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да Алијанса „нема планове“ да шаље борбене трупе у Украјину, која није чланица тог војног савјеза, у случају да Русија крене у инвазију на ту земљу.

– Не планирамо да шаљемо НАТО војнике у Украјину, фокусирамо се на пружање подршке – рекао је Столтенберг за ББЦ.

Столтенберг је рекао да ће бити плаћена висока цијена ако Русија одлучи да употреби силу.

– Што су агресивнији то ће више НАТО присуства добити на границама – рекао је.

Русија тражи од Запада да обећа да Украјина никад неће приступити НАТО-у, савезу чији чланови долазе у помоћ другом члану у случају оружаног напада.

Међу 30 чланица НАТО су САД, Велика Британија и неколико бивших совјетских република од којих се неке граниче са Русијом. Москва види НАТО трупе у источној Европи као директну пријетњу својој сигурности.

Британска министарка спољних послова Лиз Трас упозорила је данас да постоји „права пријетња“ да Русија нападне Украјину али је рекла да је „врло мало вјероватно“ да ће британски војници бити послани да се боре у било ком сукобу.

Умјесто тога Британија шаље оружје Украјини и јача систем санкција тако да, како је рекла, олигарси блиски Кремљу неће имати „нигде да се сакрију“.

Она је рекла да Британија такође даје додатну подршку оближњим НАТО савезницима и оцијенила да би свака инвазија била „страшна за Европу“.

И предсједник САД Џо Бајден је рекао да Америка неће слати своје војнике у Украјину, али да је њих 8.500 у приправности.

Прошлог мјесеца Русија је објавила списак разлоге због којих је забринута око ширења НАТО и поновила да Украјина не би требало да буде примљена у Аијансу. САД су одбациле тај захтјев али је државни секретар САД Ентони Блинкен рекао да нуди Москви озбиљан „дипломатски пут напријед“, ако га Русија одабере.

Оставите Коментар