Русија је добила предлог НАТО да се сазове састанак између те земље и Северноатланске алијансе 12. јануара, а званична Москва тај предлог тренутно разматра, изјавио је портпарол руског министарства за агенцију ТАС С.

– Добили смо овај предлог и на разматрању је – изјавио је портпарол.

Прес служба НАТО је за ТАС С данас навела да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изашао са инцијативом да сазове састанак између Русије и НАТО 12. јануара, када ће Брисел бити домаћин седнице Војног одбора НАТО.

Према заменику руског министра спољних послова Александру Грушку, модел и формат састанка, као и састав руске делегације се разматрају.

Грушко је истакао да је, пошто је реч о питањима војне безбедности, од суштинске важности да на састанку Савета НАТО-Русија учествују високи војни званичници.

Тензије између Русије и НАТО порасле су због ситуације у Украјини. НАТО и САД оптужују Русију да гомила трупе на граници са том земљом и да припрема инвазију, док Москва истиче да би даље ширење Алијансе угрозило њену безбедност и тражи безбедносне гаранције од САД и НАТО.

Оставите Коментар