Кинези и њихова велика финансијска улагања у Србији представљају претњу за НАТО пакт! Пекинг је по интересе Запада много опаснији од Руса!

Ово тврди Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, који истиче да се Кинези ближе западном војном савезу у сваком смислу, због чега та алијанса мора да узме у обзир ‘све последице по безбедност’. Стручњаци, саговорници нашег листа, оцењују да Кина највише улаже у Србију на простору Западног Балкана и Европе, те да НАТО пакту очигледно смета све боља и чвршћа сарадња Пекинга и Београда.

Столтенберг у изјави за немачку агенцију ДПА каже да НАТО посебно обраћа пажњу на све већи утицај Кине у свету, која је чак можда и опаснија од Русије.

– Кина и Русија су сасвим различити случајеви. Не ради се о томе да ће НАТО да крене у Јужно кинеско море, већ о томе да нам се Кина ближи у сваком смислу. Улажу много у европску инфраструктуру, посебно на Западном Балкану. Присутни су и у Африци, видимо их и на Арктику, али и у сајбер простору. Зато морамо узети у обзир све последице по безбедност – наглашава Столтенберг.

Србија купује кинеске дронове и прави ракете

Како смо раније писали, Србија планира да од Кине купи моћне борбене дронове ‘винг лунг’. План је да Пекинг испоручи нашој држави шест ових летелица, које спадају у сам врх модерног наоружања, а већ су се одлично показали на ратиштима у Либији, Ираку, Авганистану… Такође, разматра се могућност да Србија у сарадњи са кинеским партнерима производи и ракете домета до 300 километара.

Према његовим речима, кад је реч о Русији, спреман је на састанак са руским председником Владимиром Путином.

– На састанку бисмо разговарали о препрекама у односима савеза и Москве. Уколико је контекст прави, спреман сам да се састанем са Путином. Русија је наш највећи сусед, биће ту и морамо да тежимо бољим односима са Русијом. Чак и без побољшаних односа са Русијом, морамо да се носимо са тешким односима са том земљом – подвлачи Столтенберг.

– Савршено добро разумемо библијску поруку која каже ‘не чини другоме што не желиш да чине теби’. Србија мора да зна да је граница између Републике Србије и државе Босне и Херцеговине на реци Дрини, а ускоро ће то бити и граница између НАТО и Србије, ако се Србија не дозове памети и сама не уђе у НАТО – поручује Комшић.

Коментаришући ове наводе, политиколог Александар Павић каже да НАТО пакт очигледно и даље гаји претензије на глобалну хегемонију.

– Они желе улогу светског арбитра који ће да пресуђује које су инвестиције пожељне, наравно западне, а које непожељне или ‘опасне’, а то су све инвестиције које не могу да контролишу, односно руске и кинеске. Очигледно је да је НАТО главна препрека за успостављање стабилног система глобалне трговине и међународних односа заснованих на равноправности и међусобном уважавању. Последично, НАТО пакту у Србији смета све што не може да контролише и све што јача српски државни суверенитет и независност – упозорава Павић.

Марија Ђорић, стручњак за безбедност и борбу против тероризма, оцењује да је овде реч о такмичењу великих сила у региону.

– Велике силе се међусобно такмиче не само у војном већ и у економском смислу речи. Посебан изазов за НАТО пакт, осим Русије, јесте и Кина, и то управо због великих инфраструктурних улагања у регион Западног Балкана – закључује Ђорићева.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here