Стотине хиљада Авганистанаца покушаће да побегне у Европу ако се не спречи економска и хуманитарна криза, упозорава специјални представник председника Русије, директор Одељења за Азију при Министарству спољних послова Замир Кабулов.

„Запад се плаши мигрантских таласа. Ми им кажемо – услед препрека које сте сами измислили, када чак ни структуре УН не могу да пошаљу новац, можете се суочити са ситуацијом када ће отприлике десети део становништва Авганистана, које броји 23 милиона људи, ове зиме кренути да бежи у Европу“, рекао је Кабулов за Спутњик.

Након што су талибани заузели Кабул, западне банке су на налог САД замрзнуле страна средства Авганистана, а такође су искључили земљу из платног система СВИФТ. Према речима Кабулова, Русија се залаже за то да се авганистанске банке поново укључе у систем.

„Хајде да се одмрзне авганистански новац. Треба учинити све како стотине хиљада авганистанских породица не би морало да напусти земљу – треба им помоћи како не би покушали да се преко свих граница пробију у Европу, јер ће се ипак пробити“, додао је дипломата.

Он је саопштио да ће Русија 18. децембра послати нову туру хуманитарне помоћи у виду хране и лекова у Авганистан. Прва тура је послата у новембру, а друга у децембру. Према речима Кабулова, Русија ће послати Авганистану око 100 тона помоћи.

Кабулов је такође прокоментарисао писање појединих западних медија да Москва наводно намерава да продаје оружје новим властима у Авганистану, истакавши да су сви разговори о томе – потпуна глупост.

„Талибанима није потребно никакво оружје, имају га довољно. Американци су оставили тамо толико оружја да га има довољно за две државе. Напротив, морамо да размишљамо да талибани због недостатка новца не почну да продају то оружје, посебно преносиве противавионске системе које су Американци вероватно оставили када су бежали. Ако то, не дај Боже, падне у руке различитим терористичким групама од Европе до Африке, биће велика невоља“, сматра Кабулов.

Подсетимо, крајем лета, у светлу повлачења америчке војске из Авганистана, талибани (организација која се налази под санкцијама УН због тероризма) преузели су власт у земљи и прогласили крај 20-годишњег рата.

Оставите Коментар