Курдске снаге самоодбране из Африна поручиле су поводом погибије пилота обореног руског авиона у Идлиб да је свима јасно ко подржава терористе. Они наводе да су снаге ИСИС у Идлибу опкољене и да могу добити подршку једино из Турске. После поруке Москве да ће утврдити ко је терористе наоружао системима земља-ваздух експресно се огласио и Пентагон тврдњом како САД нису снабдевале партнере у Сирији оружјем тог типа

AP/фотомонтажа

Портпарол Курдских снаге самоодбране из Африна Рејзан Хеду каже да Курди изражавају искрено саучешће руском народу поводом погибије пилота.

– Ја као званични представник курдских снага самоодбране из Африна пре свега желим да изразим саучешће руском народу поводом погибије пилота обореног руског авиона у Идлиб. Чини ми се да је свима јасно ко подржава ове терористичке организације. Организације у Идлибу опкољене су и могу да добију подршку једино из Турске – рекао је Хеду.

Према његовим речима, одреди наоружаних групација које се боре против сиријске армије у провинцији Идлиб истовремено учествују у офанзиви на Африн на страни турске армије.

– Руски пилот је погинуо од руке терориста, страдање Курда на рукама је истих тих терориста. Неопходно је ујединити се у борби против њих и њихових покровитеља. Запалили смо свеће у част руског пилота, као што палимо свеће у част наших погинулих Курда – рекао је Хеду.

https://twitter.com/Logos_shmogos/status/960166565101568000

И Сједињене Америчке Државе тврде да нису снабдевале партнере у Сирији оружјем типа земља-ваздух.

Вашингтон поручује да ће анализирати информацију о томе да је руски авион Су-25 оборен из покретног ракетног комплекса овог типа, саопштио је представник Пентагона Ерик Пехон.

Представник Пентагона је навео да су САД усредсређене на борбу против ИСИС заједно с партнерима у Сирији.

– САД нису испоручивале партнерским снагама у Сирији никакво наоружање типа ‘земља-ваздух’ и не намеравају то да чине ни убудуће – рекао је Пехон.

Он је навео да су у географском смислу америчке операције оријентисане на борбена дејства против ИСИС у источној Сирији.

– Проценићемо заснованост ових саопштења да бисмо заштитили безбедност својих партнера из коалиције – рекао је Пехон коментаришући инцидент с руским авионом.

Извор: informer.rs