Лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе саопштио је данас, на 13. годишњицу погрома над Србима на Косову и Метохији, да неправда над Србима мора бити исправљена, а починиоци кажњени.

„Време је да се неправда над Србима исправи и да се починиоци и организатори погрома привреду пред лице правде“, истакао је Штрахе у саопштењу.

„Сећамо се погрома на Косову и Метохији. Овог 17. марта је 13. годишњица почетка систематског прогона хришћана. Док ЕУ без речи гледа насиље над хришћанима, подржавају богате државе Блиског истока, чак циљано радикално исламистичке снаге“, навео је Штрахе.

Штрахе подсећа да је досада опљачкано и запаљено више од 150 цркава и манастира, који су били под заштитом Унеска.

Често се, како додаје, нападају хришћани, који чак стрепе за сопствени живот. Тврди да се под међународним надзором, под којим се тренутно налази та српска територија, спроводе прогон и тлачење Срба од стране екстремистичких Албанаца.

„То се не сме догађати. Досадашњи злочини не могу се учинити непочињенима, али се могу убудуће људи, и њихови верски објекти, штитити свим расположивим средствима“, поручује Штрахе.

РТС