Холанђани хапсе Драгана Ђиласа и Драгана Шолака. Према информацијама до којих је дошао Српски телеграф, истрага о сумњивим пословима двојице тајкуна, покренута прошле године, примакла се крају и Финансијска обавештајна служба (ФОС), тело које се у тој земљи бави истраживањем финансијских малверзација, изаћи ће са конкретним сазнањима. Наши извори из Холандије који су имали увид у неке резултате финансијске истраге сведоче да су Холанђани у великој мери успели да расветле токове новца и да трагови несумњиво воде до бившег градоначелника и сувласника СББ.

Прошле године ФОС се обратио државним органима Србије, Бугарске и Луксембурга тражећи информације о повезаности фирме „Дајрект медија“, иза које, основано се сумња, како су тада навели Холанђани, и даље стоји Ђилас, и новоформиране холандске компаније „Асцаниус Нетхерланд БВ“, чији је једини деоничар на папиру компанија „Асцаниус Сарл“ из Луксембурга.

Холанђани су, наиме, обавестили нашу страну да су примили пријаву неуобичајене трансакције у вези са реорганизацијом фирме „Асцаниус Нетхерланд БВ“, којој је до даљег стопиран платни промет. Тамошње власти сумњају да се, између осталог, ради о прикривању стварног власника, али и финансијских трансакција правних лица „Асцаниус Нетхерланд БВ“ и „Дајрект медије“.

ПРОДАЈА ЗГРАДЕ
Током своје истраге Холанђани су посебно апострофирали Бугарина Kрасимира Петрова Гергова (испоставило се да је његова бугарска фирма регистрована на адреси која не постоји), који се води као власник „Асцаниус Нетхерланд БВ“, а овдашњој јавности је познат по томе што му је, наводно, Ђилас 2013. продао „Дајрект медију“.

Мене не чуди ништа када су комбинације Ђиласа и Шолака у питању, али је недопустив начин на који користе приватну телевизију за вођење обрачуна због пословних проблема
Горан Весић, заменик градоначелника Београда
Све ово доспело је у жижу јавности одмах после открића да је Ђилас својевремено, свега неколико дана пре објаве учешћа на београдским изборима, продао Шолаку, који је сувласник кабловског оператера СББ, пословну зграду у новобеоградској Улици антифашистичке борбе 13б. Ни Ђилас ни Шолак нису се оглашавали о овоме, па нема одговора на то како је објекат у том делу града, који према важећим проценама Градског секретаријата за јавне приходе може да кошта око 1,5 милион евра, продат за 4,5 милиона.

Матић: Механизам за избегавање пореза
Уредник медијске мреже Антидот Марко Матић за Српски телеграф каже да су Ђилас и Шолак разрадили механизам за избегавање плаћања пореза.

  • Истрага коју су холандске власти покренуле поводом сумњивих трансакција Драгана Ðиласа и Драгана Шолака у вези са променом власништва у фирми „Дајрект медија“ још једна је у низу потврда сумњи да та фирма суштински није мењала власника и да је све време била део механизма за избегавање плаћања пореза, а по свему судећи, и за прање пара. Очекујем да и државни органи Србије предузму све истражне радње са своје стране и да заједно са Холандијом и другим европским државама расветле све сумњиве околности везане за партнерско пословање Ðиласа и Шолака – наводи Матић.

Остаје и питање који је био мотив купца чији је формални власник швајцарска компанија „Дансав инвестментс“ (а сви трагови воде до Шолака) да Ђиласу практично поклони три милиона евра.

Све ово подгрејало је сумње да је цела финансијска акробација изведена како би некадашњи лидер ДС и први човек престонице добио средства за предизборну кампању, а као Ђиласов главни покровитељ појавио се управо медијски магнат Шолак.

Српски телеграф послао је питања о овом случају ФОС, али до закључења броја нисмо добили одговор.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић за наш лист каже да је очигледно та зграда била преплаћена.

  • Kуповина те зграде је очигледно била параван за плаћање неких других обавеза јер, кад погледате вредност коју је имала та зграда, види се да је она ту заиста плаћена више. И, генерално, пословање Шолакових компанија је мање-више проблематично. Ја сам о томе више пута говорио, али и председник Вучић. Kада погледате период од 2004. до 2013. године, видите да његовим компанијама расту приходи, а смањује се порез на добит, што је невероватно – оцењује Весић.

Све што је предмет истрага код нас и у Холандији само је доказ више о блиској повезаности Ђиласа и Шолака…
Предраг Јеремић, уредник портала Ембарго
Kако наводи, оно што је проблем овде је што је Шолак држављанин ЕУ.

  • Шолак мисли да је због тога заштићен у Србији – подвлачи Весић, који се нада да ће истрага рашчивијати шта се све догађало на релацији Шолак-Ђилас.

УСЛУГА ЗА УСЛУГУ
Уредник портала Ембарго Предраг Јеремић додаје да је све што је до сада објављено у нашој и иностраној јавности и што је предмет истрага код нас и у Холандији само доказ више о блиској повезаности Ђиласа и Шолака.

  • Све то треба да резултира рушењем актуелног режима у Србији зарад геополитичких интереса, међу којима је приоритет српско признање лажне државе Kосово. Шолак мора Ђиласу да врати услуге које му је овај чинио док је деспотовао Београдом и ДС… Да је све како кажем, доказ је и оно што је тек ових дана испливало на видело, да Шолак ништа није плаћао Београду, па ни јавну расвету – истиче Јеремић.

Оставите Коментар