Заменик министра унутрашњих послова Белорусије и командант унутрашњих трупа Николај Карпенков изјавио је да власти неће дозволити државни преврат у земљи.

– Желео бих да кажем онима који још увек гаје неке наде (о државном преврату). Пошто су се радикализовали, да ли својим агресивним деловањем могу нешто да промене у нашој земљи, у Белорусији? Желим да кажем једно: то никада неће успети – рекао је Карпенков за телевизију СТВ.

Према његовим речима, Белоруси неће подржати поступке који би могли довести до крви, насиља и потпуног хаоса.

– А народ то не подржава, ни млади то не подржавају. Сви су јасно видели до чега то може довести. Да може довести до терористичких аката, крви, насиља, потпуног хаоса, до назадовања наше земље. Живећемо много горе него што живе у Украјини – истакао је Карпенков.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Карпенков је такође навео да оптужени за припрему државног удара у Белорусији и покушај убиства председника Александра Лукашенка „не личе на револуционаре ни на хероје који су спремни да се жртвују. То су ситни преваранти“.

Према његовим речима, њихов циљ је био да се „пресретну финансијски токови, преведу на себе и подмите људе који би им помогли“, а затим „тај новац поделе“.

Председник Белорусије Александара Лукашенко саопштио је 17. априла да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.

За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.

Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.

С тим у вези, начелник истражног одељења КГБ-а Белорусије Константин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.

Оставите Коментар