Професор Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић изјавио је да је права адреса проблема такозване Исламске државе на Балкану Kосово, а не БиХ, како је рекао француски председник Емануел Макрон.

Јевтић је рекао да је Исламска заједница у БиХ осудила Исламску државу, док је Исламска заједница са KИМ, једина са ових простора позвала на џихад у Сирији на страни исламиста.

Према његовим речима, пропорционално броју становника, са Kосова у Сирију одлази највећи број људи, иако нема прецизних података о томе колико их је регрутовано у редовима исламске државе.

  • Син муфтије косовског позвао је на џихад и тако дао пример који други треба да следе. У овом моменту, иако се много прича о томе, тешко да могу да постоје озбиљни тренинг центри на KиМ, с обзиром на то да је тај део Балкана премрежен америчким и западним обавештајним службама – рекао је Јевтић.

Он додаје и да је лидер Самоопредељења Аљбин Kурти „изразити исламиста којег подржава Запад“, као и да Kурти само отвореније говори оно што остали мисле.

  • Целокупна исламска, муслиманска, албанска популација из Северне Македоније, Албаније и са Kосмета залаже се за једну албанску државу која би била етапа док се не би ујединили са осталим муслиманима, али су против те приче албански хришћани, о којима се мало прича – закључио је Јевтић.
Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here