Опозиција је свесна да СНС има подршку већине бирача и зато се део њих труди да испровоцира власт на потез који би могао да мотивише „обичне“ грађане да се придруже протестима, које део опозиције види као једини начин за смену актуелне власти, каже социолог Владимир Вулетић.

Вулетић у изјави за медије каже да СНС има подршку већине грађана:

  • Никакви изборни услови, нити било шта, не могу да промене ту чињеницу – оцењује Вулетић.

Тога је, каже, свесна и опозиција и зато, истиче он, део опозиционих странака и лидера сматра да до смене власти мозе доћи једино масовним протестима, попут 5. октобра.

  • Зато се труде да различитим активностима испровоцирају власт на неки потез који би могао да мотивише обичне грађане, који нису ни за Вучића, ни за опозицију, да се придруже протестима – рекао је Вулетић.

Када је реч о максималистичким захтевима опозиције, каже да је то логично:

  • С обзиром да је реч о мноштву различитих странака, логично је очекивати и да буду неконзистентни, у смислу да неко тражи једно, неко друго, што у коначном збиру не мора бити у сагласју једно с другим – оцењује Вулетић.

Додаје, међутим, да треба имати у виду да у Србији од 1990. године постоје избори и да су правила мање-више успостављена, те да је сада суштинско питање да ли се захтева поштовање успостављених и нормираних правила или се траже нова.

Ако се траже нова правила, онда овај формум није ни место, нити је време за успостављање нових правила, подвлачи Вулетић.

  • Наравно, у политици је све могуће, па и “на врат, на нос“ измена изборних услова, али то се обично десава у ситуацији када имате стање изнудице и снажан притисак онога ко ту промену тражи. Протести опозиционих странака, међутим, нису показали да опозиција данас има толику снагу да захтева промену изборних услова – каже Вулетић.

  • Наравно, у политици је све могуће, па и “на врат, на нос“ измена изборних услова, али то се обично дешава у ситуацији када имате стање изнудице и снажан притисак онога ко ту промену тражи. Протести опозиционих странака, међутим, нису показали да опозиција данас има толику снагу да захтева промену изборних услова – каже Вулетић.

Оставите Коментар