Најмање пет масовних гробница са посмртним остацима Срба налази се на територије Албаније. Највеће и најзлогласније стратиште Срба била је жута кућа, где су људима вађени органи, а недалеко од ње, у пољани код села, бацани су лешеви. Према подацима до којих су дошли истражитељи Уједињених нација, на северу Албаније, одмах уз границу са Косовом, били су логори, где су доводили и мучили Србе.

Злочинци ОВК бацали Србе у масовне гробнице, Фото: www.profimedia.rs

– Постоји оправдана сумња да се поред тих места налазе масовне гробнице. Оне који нису преживели мучења, злостављања и разне тортуре закопавали су у близини тих логора – наводи саговорник Српског телеграфа упућен у тадашња дешавања.

Спасић: Жртве закопавали по мочварама

Сима Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, у изјави за Српски телеграф наводи да су у гробницама у Албанији људи који су махом киднаповани 1998.

– Било је међу њима Костића, Божовића, Николића…. Прву информацију о томе да у Албанији има живих људи у логорима дао нам је још 2001. председник Хелсиншког одбора из Новог Пазара Шефко Аломеровић, коме су два брата киднапована у околини Пећи и била су пребачена преко Црне Горе и Македоније у Албанију. Иначе, жртве су закопавали у северном делу Албаније, где су мочваре – каже Спасић.

С друге стране, Југослав Петрушић, српско-француски агент и контраобавештајац, тврди да, према његовим информацијама, на територији Албаније има бар десет масовних гробница.

ПРЕЦИЗНИ ПОДАЦИ

У извештају истражитеља Уједињених нација конкретно се налази локација где су закопани Срби.

– На пољани код места Бурељ у Албанији, удаљеној 1,6 километара од жуте куће, налази се масовна гробница – пише у извештају УН.

Истраживачи су навели да сумњају да су ту покопана тела Срба, Рома и нелојалних Албанаца које је ослободилачка војска Косова у сарадњи са албанским властима доводила у психијатријску болницу у Бурељу, где су им вађени органи.

Поред тога, наводи се да су жртве у Бурељ довођене са бројних мучилишта у Албанији (погледај мапу).

Српски телеграф

– Логори и затвори налазили су се у оближњим албанским местима Тропоја, Кукс, Бајрам Цури, Кољш, као и у руднику Дева, који се налази на територију Косова и Метохије, али из којег тунели воде преко границе – открили су истраживачи УН.

Све њих су убијали припадници УЧК у периоду од 1998. до 2000. – Петрушић

ЧЕКАЊЕ НА ДНК

Вељко Одаловић, председник Владине комисије за нестала лица, подсећа да држава већ десетак година инсистира да се не само Бурељ већ и друге локације за које се сумња да су на њима масовне гробнице истраже.

Југослав Петрушић, Фото: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY

– Проблем је био присуство наших органа на тим локацијама. Биће ми драго да је ова информација тачна јер наше говоре да је Бурељ и околина место где је постојала не само жута кућа већ још неке локације које су потенцијална гробља. Оно што ће заиста вратити веру и нама и породицама јесте да се најпре то питање дефинитивно рашчисти и да се, ако се потврди да је у питању гробница, узме ДНК посмртних узорака да се коначно да одговор да ли је то стварно место где су они који су били предмет трговине људским органима сахрањени – казао је Одаловић.

Петрушић, српско-француски агент и контраобавештајац, наводи да се на територији Албаније налази чак десет локација на којима су Шиптари сахрањивали жртве.

Маринковићева: Само да се не заташка

Даница Маринковић Рача, која је 1999. била шеф истражне екипе Окружног суда у Приштини и прва која је стигла у Рачак и написала извештај са увиђаја, каже да се све то дешавало након што је она напустила територију КиМ.

– Но, ако је то заиста тако, коначно ће се утврдити истина. Страхујем пак да не буде опет све само мртво слово на папиру. Утврди се да су у питању жртве, а извршиоца нигде, што нам је већ позната њихова игра. Немам речи колико су пристрасни странци и колико све то заташкавају. Где ли ће им душа – каже Маринковић Рача.

– То је десет локалитета на којима се налазе и Албанци који су отети после рата, који су били против система, па су их тамо водили и убијали. Има и Срба и Рома. Све њих су убијали припадници УЧК у периоду од 1998. до 2000. Убијали су све редом – каже Петрушић.

Рамуш Харадинај, Фото: приватна архива

Обавештајац који је радио и за француску тајну службу тврди да су све информације које изнео подаци које имају НАТО снаге. Ове локалитете на којима се налазе сахрањене жртве трговине органима Албанци користе као средство уцене против косовског премијера Рамуша Харадинаја.

– Он није имао времана да то склони, па га Албанци сада тиме уцењују, односно Еди Рама, премијер Албаније, га уцењује и зато и пристају на сваку врсту уцене – објаснио је Петрушић.

Тачи би књигом да сакрије злочине

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг оптужио је председника привремених косовских институција Хашима Тачија да је биографска књига коју је недавно промовисао по светским центрима написана због његовог страха од Специјалног суда, који треба да суди припадницима ОВК за ратне злочине почињене током рата на КиМ. Они наводе и да је намера Тачија да са овом књигом побољша свој веома нарушен имиџ, те да све то има везе са „страшним оптужбама“ Специјалног суда, с којима би се бивши командант ОВК могао суочити. НЦЦ пише да је Тачи у књизи коју су писали британски аутори приказан као „супер стар“

МОЈ СТАВ: Бранимир Стојановић, члан Српске листе

Чуо сам за овај извештај и могу само да кажем да постоји још много неистражених гробница, сигурно је још пуно људи које треба пронаћи, пуно је несталих. Сваки пут када имамо и мало озбиљну истрагу и када неко на озбиљнији начин приступи проучавању података које поседује, пре свега НАТО, али и сви остали, релативно брзо се дође до оваквих сазнања. Треба да се приближимо проналажењу више података о несталима

Извор: republika.rs