Полемици никад краја, а у целој ситуацији највише су оштећени сви они који стоје иза храброг и великог дела домаће кинематографије

Филм редитеља Предрага Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца“ није ушао у ужи избор филмова који су још увек у трци за Оскара у категорији најбољег филма ван енглеског говорног подручја, објављено је на званичној службеној страници.

Пре тога избачена је и из трке за „Златни глобус“ услед велике светске, снажне пропаганде против Срба.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Такође се у тексту у часопису ‘Верајети“, у којем се тврди да је ‘Дара из Јасеновца’ српска пропаганда, злонамерно темпиран тачно пред номинацију за Златни глобус.

Амерички лист ‘ЛА тајмс’, који предњачи у антисрпској хистерији, објавио је тако тврдњу да у злогласном усташком логору Јасеновац нису убијани ни Срби, ни деца, већ да је то био логор само за Јевреје и то баш на дан када је дан када је српски филм угледао „светлост дана“, на великој светској премијери.

Насупрот домаћем филму који веома реално приказује страдање српског народа у озлоглашеном Јасеновцу, босанскохерцеговачка редитељка Јасмила Жбанић снимила је филм под називом „Quo vadis, Aida“, причи о свему што сто се дешавало у Сребреници, из једног, не толико објективног угла.

Филм говори о догађајима из три јулска дана 1995. године у Сребреници, у чијем је средишту Аида Селманагић, некадашња професорка енглеског језика која ради као преводитељка за мировне снаге Уједињених Нација. У тренутку када војска под командом генерала Ратка Младића (игра га Борис Исаковић) заузме град, хиљаде становника, међу којима је и Аидина породица, покушавају да се сместе унутар кампа УН-а. Аида истовремено покушава да спасе мужа и двојицу синова…

Ово остварење је и даље у трци за Оскара.

Средином марта знаће се којих 5 од ових 15 филмова ће званично бити номиновано за ову филмску награду.

Информацију званично је објавила Академија на службеној страници, а филм Јасмиле Жбанић налази се у суженом избору од 15 држава које су прошле након листе у којој је било 93 кандидата за овогодишњег Осцара.

Оставите Коментар