Како бисте ви назвали осећање истовременог поноса, беса и туге? Управо се то осећање буди у сваком Србину приликом интонирања тзв. химне данашње „Црне Горе“. Тактови једне од најлепших српских песама „Ој, јунаштва свијетла зоро“ буде можда и најлепшу емоцију поноса на наше претке, док први стихови баш оно супротно – осећај туге и беса због фалсификовања оригиналних стихова и каљања части оних чијом су крвљу написани још давне 1863. године.

Срби који наступају под заставом тзв. „Montenegra“ и сви они који певају стихове њене тзв. химне требало би да знају и шта они представљају тј. како су, због чега и у чију част настали. Као што смо већ напоменули садашња тзв. химна „Ој, прекрасна мајска зоро“ је класичан фалсификат извесног Секуле Дрљевића од познате традиционалне песме „Ој, јунаштва свијетла зоро“.

КО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ НАПИСАО ТЗВ. ХИМНУ?

Горе споменути Секула Дрљевић који је направио плагијат који данас десетине хиљада обманутих људи пева био је црногорски усташа, усташки идеолог и ратни злочинац, као и оснивач црногорског сепаратистичког покрета. Читав Други светски рат је провео у НДХ где му је главни сарадник био Анте Павелић. У том периоду је био и главни уредник проусташког листа „Граничар“. На тзв. Петровданској скупштини 1941. у улози званичног говорника узразио је захвалност италијанској фашистичкој политици, због успостављања „слободне“, „суверене” и „независне“ Црне Горе, како је стајало и у усвојеној декларацији. Веома битну улогу су само дан после тзв. скупштине одиграле истинске црногорске патриоте, срушивши устанком ову наказну државну творевину, по угледу на НДХ и протеравши Дрљевића из земље. Он уточиште проналази, наравно у НДХ где под патронатом усташа ради на поновном успостављању „независне Црне Горе“. Бавио се етногенезом Црногораца. Његово учење је данас темељ модерне црногорске националности. Сматрао их је потомцима Илира и Црвених Хрвата. Политичку и државну будућност Црне Горе видио је у државном јединству са Хрватском и Албанијом. Био је декларисани нациста и величао је нацистичку идеологију на челу са Адолфом Хитлером. Био је покретач иницијативе за оснивање тзв. црногорске православне цркве.

ШТА ПРЕДСТАВЉАЈУ СТИХОВИ ТЗВ ХИМНЕ?

Зашто је баш „мајска зора“ заменила „свијетлу зору“? Месец мај ни мало није случајно изабран у овом случају, заправо мај 1941. године, је за црногорске сепаратисте био и те како значајан датум. Тог дана је тзв. вођа Секула по угледу на вођу Мусолинија и вођу Фирера, дошао из усташке НДХ-а у окупирану Црну Гору. Лист „Зета“ је поздравио Дрљевићев долазак насловом: „Живио Народни учитељ и Вођа, др Секула Дрљевић! И добро нам дошао!“ у чијем наставку следи: „У свим црногорским градовима, селима и планинама одјекнуће глас твоје пјесме: ‘Вјечна наша Црна Горо..’“
Главни циљ нове песме је разумљиво било, пре свега, избацивање реченице „Ти остала српском роду“ која се није уклапала у сепаратистички пројекат и додавање нових које ће надоместити избачене. Све остало је стварање неке нове историје…

Оригинална песма „Ој, јунаштва свијетла зоро“ први пут је јавно отпевана 1863. године, а њен текст штампан је у „Лири“ 1884. године.

Аутентични текст ове песме гласи:

Ој, јунаштва свијетла зоро ој!
Мајко наша Црна Горо!
На твојим се врлетима, ој!
Разби сила душманина.

Једина си за слободу, ој!
Ти остала српском роду.
Дат’ ће Бог и света мати ој!
Да се једном све поврати.