На Старој планини већ седам дана ватрогасци, припадници жандармерије, радници ЈП “Србија шуме” и бројни мештани активно учествују у гашењу свих жаришта на Старој планини.

Gepostet von Miljan Stojanovic am Samstag, 2. November 2019

Током последњих дана све очи биле су упрте у гашење пожара на Старој планини. Јавност се грчевито бринула шта ће бити са српским шумама и локалним становништвом, а храбри војници, полицајци и ватрогасци дали су све од себе да се ватрена стихија угуши и спрска планина спаси.

Ветар је изнова распиривао ватру, а мештанима који супокушавали да зауставе пожаре у близини села Топли До, изгледало је као да ће Стара планина какву познају нестати заувек.

Ne ponovilo se!!!

Gepostet von Miljan Stojanovic am Samstag, 2. November 2019

Као одлични познаваоци ових стрмих и стеновитих предела, мештани су водили групе од укупно око двеста ватрогасаца и припадника Жандармерије кроз неприступачна подручја, а у помоћ је синоћ стигао и руски „љушин“.

Мештани који су свакодневно помагали надлежним службама никада неће заборавити како је изгледала ватрена стихија која је гутала све пред собом. Поједини међу њима су такве призоре и забележили камером и поделили са јавношћу широм Србије.

Један од њих је био и Миљан Стојановић који је ових дана стално истицао да су мештани били неустрашив, као и ватрогасци који су радили све док не падне мрак, нису спавали, али су били веома храбри.

Gepostet von Miljan Stojanovic am Samstag, 2. November 2019

Он је уз симболичан слоган „Не поновило се“ на свој фејсбук профил поставио снимке које је забележио на којима се види сав пламени ужас који је дивљао ових дана на Старој планини.

Током јучерашњег дана на Старој планини на догашивању, праћењу опожарене површине, која има велику дужину фронта, а у циљу ликвидације пожара, ангажовано је било 46 ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације, 15 возила, четири хеликоптера Хеликоптерске јединице МУП-а са 14 чланова посаде и једним припадником Сектора за ванредне ситуације, као и четири дромадера ЈАТ пољопривредне авијације, 30 припадника жандармерије и осам радника шумских газдинстава.

Gepostet von Miljan Stojanovic am Samstag, 2. November 2019

На нишки аеродром Константин Велики синоћ је слетео и авион-танкер Иљушин 76 Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање последица елементарних непогода Руске Федерације који ће се укључио у гашење пожара на Старој планини.

Руска летелица, носивости 42 тоне воде и са посадом од 12 чланова, која поседује високософистицирану опрему и техничке карактеристике за реаговање у неприступачним пределима и планинским гребенима била је данас активна на подручју Старе планине.

Gepostet von Miljan Stojanovic am Samstag, 2. November 2019

Пре самог полетања авиона обављено је авијационо осматрање планинско-шумске области како би се утврдило где се налазе жаришта, а онда се руска летилица придружила српским херојима у гашењу жаришта.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here