Шеф дипломатије је јуче ујутру био на састанку са председником Сомалије у председничкој палати у Могадишу кад је испред резиденције експлодирао аутомобил пун експлозива.

Ивица Дачић, шеф дипломатије, задесио се усред терористичког напада у Сомалији.

Дачић је јуче ујутро био на састанку с председником Сомалије у председничкој палати у главном граду Могадишу, када је испред резиденције експлодирао аутомобил пун експлозива! У нападу је погинуло најмање шесторо људи, док је њих 13 повређено.

На мети власт и гости

Ивица Дачић је данима уназад на службеном путу у Африци, а према плану посете, било је предвиђено да се дипломатска офанзива Министарства спољних послова заврши у Сомалији. Делегација из Србије је била два дана у Сомалији, а последњег дана посете, јуче, Дачић је имао састанак с председником државе Мухамедом Абдулахи Мухамедом.

Док је Дачић са домаћинима разговарао у председничкој палати, испред резиденције је дошло до терористичког напада – експлодирао је аутомобил-бомба пун експлозива који је возио самоубица.

Сви светски медији су одмах пренели вест – у експлозији је повређено више од 13 људи, укључујући и два посланика сомалске скупштине, док је телохранитељ једног од њих погинуо на месту. Погинуло је најмање шесторо људи, већином војника. Аутомобил-бомба је експлодирао код безбедносног пункта код председничке палате док су војници обављали безбедносне провере возила на главном путу. Одговорност за напад, јављају медији, преузела је сомалска екстремистичка побуњеничка група Ал Шабаб, наводећи да су на мети била возила с владиним званичницима.

Дачић каже да су „једва претекли“.

  • Овде (у Сомалији) једва претекосмо. Аутомобил-бомба испред председничке палате док смо били на састанку. Има мртвих у нападу – наводи Дачић.

Нисам се уплашио

Шеф дипломатије додаје да су они у председничкој палати чули експлозију, али да се он није нимало уплашио.

  • То је пукло… Председник Сомалије се штрецнуо, а ја ништа. Кажем: „Навикли смо ми на то, нас су бомбардовали“, а он ће на то: „Да су овде били неки са Запада, побегли би главом без обзира“ – наводи он, као и да није било евакуације запослених и гостију у председничкој палати.

Дачић је ноћ пред састанак спавао у Могадишу и каже да је први министар на свету који је то урадио. Разлог лежи у чињеници да поменута екстремистичка група Ал Шабаб често изводи бомбашке нападе у Могадишу близу председничког комплекса и у хотелима у којима често бораве званичници владе и странци.

  • Ја сам први министар на свету који је спавао у Могадишу – додаје Дачић.

Како је посета Сомалији била последња у Дачићевој агенди, према раније утврђеном плану, он је одмах након састанка кренуо за Србију.

Оставите Коментар