Дана 29. августа неколико пројектила и самоубилачких беспилотних летелица погодили су јеменску ваздушну базу ал-Анад у којој се налазе снаге које подржава коалиција предвођена Саудијском Арабијом.

Ваздушна база, која је некада била домаћин америчким трупама, налази се у јужној провинцији Лахиџ, око 60 километара северно од града Аден.

Прецизни напади циљали су јединицу „Бригаде дивова“ која је изводила обуку у ваздушној бази ал-Анад. Према извештачу РТ-а у Лахиџу, у ударима је погинуло 40 бораца, а рањено 50 других. Очекује се да ће се број погинулих повећати у наредних неколико сати. Неки од рањених су у критичном стању. Штавише, многи борци се и даље воде као нестали.

„Бригаде дивова“, првобитно основане 1970-их, једна су од многих јеменских група које се боре за коалицију предвођену Саудијском Арабијом. Борци групе су углавном селефијски саплеменици из Лахџа и Абиана и староседеоци Дамаџа у провинцији Сада, које су Хути протерали почетком 2014. године.

Та фракција, која има од 20.000 до 28.000 бораца, добија велику војну и финансијску подршку од Уједињених Арапских Емирата.

Јеменски извори рекли су да су смртоносни напад на ваздушну базу ал-Анад извели Хути (Ансар Алах).

Хути редовно изводе нападе ракетама и беспилотним летелицама на снаге које подржава Саудијска Арабија у централном и јужном Јемену. Ипак, група ретко преузима одговорност за ове нападе.

Упозоравамо да је видео-снимак изузетно узнемирујућег садржаја и да није препоручљив за особе са осетљивим здравственим стањем и малолетним лицима. Снимак можете погледати кликом овде.

Током последњих неколико година, Хути су развили своје офанзивне способности уз помоћ својих савезника, пре свега Ирана. Чврста опсада коалиције предвођене Саудијском Арабијом и поновљени напади на Јемен нису спречили развој групе.

Оставите Коментар