Америчка обавештајна служба ЦИА детаљно се бавила ликом и делом Слободана Милошевића и о њему правила строго поверљиве извештаје. Српски телеграф објављује оригинални доукмент у којем су деведесетих година оперативци ЦИА сабрали сазнања о тадашњем лидеру Србије.

ЦИА је скенирала комплетну Милошевићеву животну и радну биографију, у коју је укључила све његове специфичне особине, очигледно праћене врло пажљиво.

На почетку овог документа, насталог у време када се рат у Хрватској разбуктао, а сукоб у БиХ био у повоју, ЦИА Милошевића доживљава као „промућурног тактичара који добро зна како да манипулише политичком сценом зарад опстанка на власти“.

– Према нашој процени, примарни мотив који је у основи Милошевићевог политичког понашања је снажна жеља за обављањем власти И контролом – стоји у већ трећем пасусу извештаја, чији су поједини делови цензурисани, вероватно због тајности података.

ЦИА Милошевића назива импресивним говорником, који је самоуверен и доминантан док разговара очи у очи.

– Милошевић је учтив и опуштен током састанака у својој канцеларији. Он је мајстор за размишљање и доношење одлука под притиском – гласи део описа.

Амерички обавештајци инсистирају на психолошком профилу Милошевића, којем су и отац и мајка починили самоубиство, наводећи да је породични човек, који има супругу Мирјану, сина и ћерку. Посебан параграф посвећен је супрузи, али је велики део затамњен.

– Мирјана Марковић му је најближа, у њу има највише поверења, она је његов саветодавац. Често је користила колумне у магазину да предсказује смене и догађаје у политици свог супруга – стоји у материјалу непосредно пре цензурисаног дела.

Дакле, америчка служба добро је познавала намере Марковићеве да у договору са Милошевићем политички, али очигледно у неким случајевима и буквално, уклони неког ко јој није по вољи.

Извештај је с временом допуњиван новим подацима, а како је време пролазило, Милошевић од симпатичног политичара који пије виски, пушти томпус и одлично говори енглески, са упадљивим акцентом, постаје зликовац који гура лидере крајишких и босанских Срба у рат. Тако касније опсервације описују Слобу као „ултимативног властодршца који је маргинализовао опозицију“.

Бивши агент Државне безбедности Божидар Спасић истиче да се по свим списима јасно види колико је психолошки профил Милошевића одрађен професионално, до најситнијих детаља:

– Треба поменути да су ови извештаји ЦИА о Милошевићу само делимично писани у центрима федералне америчке службе, а доста тога је написано у Београду. Из документа се може закључити да је ЦИА имала уз себе људе који су окруживали Милошевића и били одлично упућени у његово понашање и односе. И на суђењу у Хагу често је помињано да је ЦИА имала веома добре сараднике на терену, унутар државног апарата.

Оставите Коментар