Ових дана амерички обавештајци су на друштвеној мрежи објавили документ који од 1980. године чувају у свом музеју

Ових дана на Твитеру америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), појавила се необична објава, пише Express.hr

Уз текст „Музејски артефакт недеље- обавештење ФБИС-а (Фореигн Броадцаст Информатион Сервице – ЦИА-ина интерна информативна служба), којом се објављује смрт председника Југославије Јосипа Броза Тита.“

Ствар је у томе што се изнад вести о Титовој смрти, као извор наводе Радио Букурешт, од којег су наводно преузели вест 4. маја 1980. у 19:00 сати по локалном времену. То је доказ да греше и највећи јер ову су вест једино могли преузети од Радио Београда, али је неко од оперативаца побркао два главна града две суседне државе.

У даљем тексту пише исто оно што су први чули грађани бивше државе и што је 4. маја 1980. први прочитао у телевизијском преносу Мирослав Лилић, тадашњи водитељ централног Дневника Телевизије Загреб.

„Централни комитет Комунистичке партије Југославије и Председништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије јављају радничкој класи, свим грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије да је умро друг Јосип Броз Тито, председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и КПЈ.“ Иначе, америчке тајне службе су наводно биле уверене да Тито није био ‘прави’ Тито, а ту причу им је испричао Маријан Џон Маркул у њиховом лосанђелеском студиу.

Маркул је тврдио да човјек који се тада представљао као маршал Јосип Броз Тито заправо није прави Тито. То је руски агент који је преузео Титов идентитет након што је прави Јосип Броз нестао у Русији 1937. године, стоји у ФБИ-јевој белешци с почетка маја 1955. године. Маријан Маркул рођен је у Ливну 1909. године, у САД се доселио 1936., а држављанство је добио након што је две године служио у америчкој војсци.

Маркул је тврдио да је крајем двадесетих година прошлог века разговарао са правим Титом у Југославији, а недуго након „нестанка“ опет су се срели, али овог пута у Паризу. Други састанак с Титом 1953. године Маркул је имао у Загребу. Овог пута Маријана и његову супругу Ингрид, „маршал је готово у потпуности игнорисао“. Осим тога, Маркул је ФБИ-евцима испричао да је ‘прави’ Тито остао без кажипрста и средњег прста, те да је био благ и имао туберкулозу-Маркула је највише зачудило како је Тито знао да свира клавир јер је био уверен да онај први Тито то није имао где да научи.

У сваком случају, смрт Јосипа Броза Тита одјекнула је у целом свету, а колики је утицај имао, најбоље говори његова сахрана на коју су стигли сви највећи светски државници, од руског председника Леонида Брежњева, до индијске премијерке Индире Ганди, енглеске Маргарет Тачер, затим италијанског председника Сандра Пертинија, немачког канцелара Ханс Дитрих Геншера, па до свих председника земаља несврстаног покрета, укупно више од 300 државника и делегација, те десетак краљева и чланова краљевских породица.

Титове смрти присетила се његова унука, позоришна редитељка Саша Броз.

“Већ то последње лето често се жалио да се не осећа баш добро, а и био је некако тиши него пре“, испричала је једном приликом. “Није га ћинило веселим путовање на Кубу јер је сматрао да ће му то бити врло напорно… Он је изразито забранио моје посете у болници. Родитељи су ми то после објаснили да је једноставно желио да га памтим онаквог какав је био…”, испричала је. “Памтим само да сам га молила да ми са Кубе донесе лутку малог црнца и како сам му детаљно објашњавала како желим да лутка изгледа и како би требало да буде обучена.“

У тренутку Титове смрти Саша је била код куће са мајком и братом.

„Неколико сати пре него што је деда умро, по мог тату Мишу је дошло службено возило којим је отишао у КБ Љубљану. Када је неколико сати касније зазвонио телефон, мама се јавила и одмах почела да плаче. Брат и ја смо знали зашто.“ На питање како се њен отац носио са тугом, Саша каже: “Тата је био силно жалостан, али се достојанствено носио са боли, као уосталом и читава породица.”

Последње месеце живота провео је у болници у Љубљани. Његов лични батлер, а данас кувар , Словенац Јожа Осели.

„Ми смо се бринули о исхрани за председника и фдокторски конзилијум Моја супруга Метка се бринула за његову исхрану. Имате и данас записано колико је кашика појео за сваки оброк, јер се све мерило у калоријама. Кад није више ишла нормална храна, добили смо ту храну из НАСА-е из Америке, конзерве за астронауте, а онда се, на крају, прешло на инфузију.“

Извор: b92.net

Advertisements