ИНТЕРНЕТ стручњаци сматрају да је проблем који има комплетна Фејсбук мрежа изазван проблемима које има DNS.

Један од директора компаније Клаудфајер Дејн Кнет објашњава у коментару на целу ову ситуацију да су BGP (border gateway protocol rute), које помажу мрежама да изаберу најбољи пут за испоруку интернет саобраћаја – “повучене са интернета“.

Јединствена IP адреса

То практично значи да DNS сервери не раде. Ми ћемо сад покушати најпростије могуће да вам објаснимо како функционише DNS и чему DNS служи.

Сваки сервер на интернету има додељену јединствену IP адресу која је у облику четири броја раздвојена тачкама (од 0.0.0.0 до 255.255.255.255).

На пример, ако у свој интернет претраживач укуцате 79.101.42.69 добићете нпр. прогнозу Републичког хидрометеоролошког завода. Није потребно ни да коментаришемо колико је компликовано памтити такав низ бројева, па тако сваки сајт има своју “питому“ адресу.

Да би вас куцање неке текстуалне адресе одвело на прави сајт, мора да постоји неки адресар. То је DNS (Домаин Наме Сервер) и постоји их више широм света.

Ево укратко шта се дешава када откуцате неку адресу у интернет претраживачу.

Прво се гледа да ли је адреса у локалној мрежи или на Интернету. Ако је на Интернету, шаљу се подаци вашем провајдеру који има свој DNS (рекурзивни DNS сервер).

Интернет провајдер на основу тога зна који ауторитативни DNS да упита и њему просљеђује ваш захтев.

Комплексне операције

Захтев стиже до сервера са одговарајућом IP адресом и ви добијете сајт.

Ово је драстично упрошћен принцип, али вам је јасно колико се комплексних операција дешава у неколико секунди након што притиснете ентер или кликнете мишом и док добијете сајт на екрану.

Фејсбук још увек није званично потврдио да је „пад“ до DNS, али интернет стручњаци сматрају да је управо то разлог данашњег вишесатног пада Фејсбука, Инстаграма, месинџер сервиса, апликација и сајтова.

– Имамо проблема са умрежавањем и тимови раде што је брже могуће да отклоне грешке и обнове све што је брже могуће – навели су из Фејсбука.

Leave a Reply