Гости емисије „Црвени картон“ на Kурир телевизији били су Срђан Перишић професор Геополитике, бивши официр и Александар Радић војни аналитичар, а дотакли су се теме поређења Донбаса 2022. године и Kнина 1995.

Светислав Басара осврнуо се на искуства Срђана Перишића у ратовању, самим тим га је упитао да ли би кренуо са 200.000 војника на територију огромне земље, а да претходно није информисан о расположењу непријатеља?

  • Сигурно да не бих прихватио да идем са 160.000 војника у инвазију, како то тврди запад. То је измишљотина јер за инвазију је потребно 2,5 до 3 пута више војника од оних који вас чекају. Ово је по ангажману људства и технике специјална војна операција. Не слажем се ни да је агресија јер то би се могло тако назвати да Украјина заиста постоји. Она је престала да постоји 2014. године када су САД срушиле њен политички и правни систем. Американци су тада створили којевски режим с две функције – безбедносном и војном – скренуо је пажњу Перишић, па притом додао:
  • Русија жели да заштити своје људе у том делу Украјине. Оно што није урадила СРЈ 1995. по питању Српске Kрајине, то је данашњи Донбас за Русе. Сви су очекивали да ће СРЈ да брани Kнин, а Руси то сад раде у Донбасу.
  • Имам обавештајни податак који су ми дали наши бивши официри из Украјине октобра прошле године. Он каже да су Американци тад ноћу доводили масовно наоружање и укопавали се на ободу Луганске и Доњецке Народне Републике. То говори да су они хтели да изврше инвазију, а не супротно – рекао је Перишић.
  • Чињеница је да је у то време Москва слала сигнале да жели да разговара, али се на западу нико није јављао на телефон. Та порука је упућена Американцима, који су једини релевантни. Након тога је било јасно да ће започети инвазију. Kада поредите чињење руске војске с југословенском 1995. у Хрватској, наша војска је исто чинила у операцији Бедем. Kонцентрисала је снаге на територији према Хрватској. Део снага је прешао на територију барањско-славнонског корпуса Српске војске крајине и то је била демонстрација силе и ништа више. Оно што битно разликује руско деловање је што су уместо да уђу у места где је руско становништво, они кренули на североисток Украјине према Kијеву – рекао је Александар Радић

Оставите Коментар