Kалијум цијанид кемијски је назив за отров цијанид којим се отровао Слободан Праљак након изречене коначне пресуде у судници хашког суда. Праљак избором овог отрова ништа није препустио случају, цијанид је изнимно отрован, смрт може наступити и неколико минута након уношења у тело
Реч је о кристалној структури беле боје која мирише по бадему, а раствара се у води. Молекулска формула овог споја је KЦН.

Приликом уноса у тело, долази до успоравања рада срца, а коначно смрт наступа због срчаног застоја. Најчешћа примена овог споја је у металургији племенитих ковина. Приликом уноса у тело, долази до успоравања рада срца, а коначно смрт наступа због срчаног застоја.

У последњих 120 година, злато се добива цијанизацијом. Тај је поступак омогућио брз пораст производње злата јер омогућава издвајање злата готово у потпуности, чак и из најсиромашнијих стена.

Због тога се последних година догађају протести грађана који живе у близини места где се експлоатира злато. Тако су у Румунији 2013. грађани масовно протестовали због искориштавања 300 тона злата и 1600 тона сребра из Трансилванијског горја од стране страног конзорција. ‘Узимају нам злато, остављају цијанид’, поручили су тада.

Цијанид се на велико се продаје на страницама попут Алибаба, а код америчких и еуропских трговаца потребно је доказати да се спој купује за комерцијалне или истраживачке сврхе.

Kапсулама цијанида покушали су се убити припадници Младе Босне, који су уз помоћ Црне Руке извршили атентат на аустроугарског пријестолонаслиједника Фрању Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву 1914. Самоубиства тровањем цијанидом извршило је неколико челника нацистичке Немачке попут Ерwина Роммела, Хитлерове дружице Еве Браун, Јосепха Гоеббелса, Хеинрицха Химмлера и Херманна Гöринга.

ИЗВОР

Leave a Reply