Стевица Деђански председнк Центра за развој међународне сарадње истакао је да је јасно да Украјина не мисли својом главом, када је у питању однос са Русијом и да очекује да ће доћи до сукоба.

  • Петнаест бивших чланица СССР-а нису све биле својевољно тамо и сада можемо видети да су многе сада много богатије него тада. Сам СССР је довео до тога да те земље буду у знатно тежем стању него што су биле тада – истиче Биљана Шахримањан Обрадовић у јутарњем програму Kурир телевизије.
Ukrajina

Стевица Деђански је истакао да је НАТО највећа злочиначка организација после Трећег Рајха, која незавизне земље користи као платформе.

  • Нико овде не говори да је забрањен пут ка Европи, Овде се говори о томе да је НАТо, највећа злочиначка организација после Трећег рајха прилази границама једне независне државе и користи земље као платформе. Значи, користи улазак у НАТО, нико се не меша у демократско уређење – каће др Стевица Деђански.

Драган Станојевић, председник Скупштине дијспоре у Срба у региону истакао је да је Украјина сада само један елемнт борбе запада против Русије.

Ukrajina
  • Јасно је да је ово једна политичко-обавештајна удујма против Русије, а то што је наше министарство позвало Србе да се привремено врате у земљу из Украјине је учествовање у томе. Највише наших људи је отишло из Украјине 2014. године када је све то почело. Украјина је само један елемент борбе Запада против Русије. Проблем је су оне ставке које је Русија дала Америци, јер жели да заустави НАТО. Сви знамо да је Русија у опсности, јер је са свих страна опкољена НАТО. Реч је о томе да се сада врши стварање једног глобалног новог поретка и да је Kина сада јако постала блиска са Русијом и да ће дати неко своје виђање светског новог поретка и да је Украјина жртва свега тога. Градови су празни, а границе пуне, ствара се једна огромна паника, а оно што је интересантно је да Америка константно ствара ти у панику да ће Русија да изведе напад на Украјину, а оно што се дешава је да еконимија пада. Гримна је пала, Зеленски сам говори да не види да Руси спрема инвазију. Све западне амбасаде повлаче своје људе из Украјине, затварају се летови, ми смо добро упознати како стоје ствари – каже Драган Станојевић, председник Скупшштине дијспоре у Срба у региону.

Биљана Шахримањан Обрадовић из Центра за стратешку анализу истакла је да су за време СССР-а научници и војници Јерменије дали своје животе и своје радове за ту земљу, а да је Русија све то присвојила себи.

Ukrajina
  • Све заслуге СССР-а Русија приписује себи. Ја бих рекла да исток преко НАТО-а жели да иде ка западу. И те приче да се НАТО шири према Русију су старе приче и то датира још из СССР-а, јер када је основан НАТО, он је већ би у околини Русије. Политика НАТО-а је да су свима врата отворена, а ви само погледајте шта се десило Грузији када је само покушала да уђе у састав – каже Шахримањан Обрадовић, која сматра да Русија жели да своју „шапу“ стави на све бивше земље СССР-а и управља њиховом политиком.

Стевица наводи да Украјина не ради ове ствари својом главом:

  • Можемо да подвучемо паралеле са нама, о томе да је НАТО дбрамбени знамо на примеру Либије како су одбрамбени, знамо и на нашем примеру када су нас бомбардовали. То је највећа злочиначка организација после Трећег Рајха, која све покушава да упакује у причу о демократији и тражи признање нас самих што нас је тукао. Они се шире према Русији, која је једна озбиљна светска сила и не жели то да дозовли – истиче професор др Стевица Деђански, председнк Центра за развој међународне сарадње.

Он наводи да овде постоје Мински преговори који су потписани 2015. године и да постоји жеља да не дође до сукоба, само би натерало Украјину да испоштује оно што је потписано и то под патронатом Запада.

Ukrajina
  • Американци покушавају да затегну ситуацију и ја се бојим да ће доћи до ескалације – закључује Деђански.

Станојевић наводи да су склоништа, која се наводно спремају за скривање грађана у Украјини ако дође до рата, у ствари стриптиз барови и казина.

  • Имамо чак и људе који позивају да се примени Олуја над руским народом тако. Нико од Руса нема у плану да изврши агресију. Постоји опасност од агресије. Ви тамо имате батаљоне. Овај сукоб није потребан ни Русији, ни Украјни, већ само западу – истиче Станојевић.

Оставите Коментар