Студентска организација ,,Црвена линија“ из Београда, која је постала позната широј јавности по свом прогласу за Косово и Метохију, одржала је данас свој први студентски скуп подршке студентима, али и народу на Косову и Метохији. На платоу испред Филозофског факултета, симболично у 12.44ч окупило се неколико стотина студената како би показали народу на Космету да није сам и заборављен.

На транспарентима које су носили учесници скупа подршке исписане су бројне поруке солидарности са људима који су XXI веку суочени са грубим кршењем основних људских права, као и Резолуције 12 44.

Тако се могло прочитати ,,СТУДЕНТИ ЗА СТУДЕНТЕ! НИСТЕ САМИ“, ,,ГДЕ СУ ПРАВА СРБА“, ,,ДА ЛИ СРБИ ИМАЈУ ЉУДСКА ПРАВА“, ,,УМРЛО ЈЕ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО“, ,,СТУДЕНТИ СУ ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ 12 44″.

Са разгласа су се могле чути српске родољубиве песме, а около су се вијориле српске заставе.

Окупљенима су се обратили студенти, чланови организације ,,Црвена линија“ – Филип Васиљевић, Милош Милићевић, Милан Бојић и Ђорђе Николић.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

За портал ,,Говори Србија“ Васиљевић је рекао да је задовољан бројем окупљених студената и поруком коју су послали широј јавности, као и да је ово само прва у низу акција и скупова подршке нашем народу на Косову и Метохији.

,,Очекивали смо између 100 и 200 студената на платоу и пријатно смо се изненадили када смо видели да се млади масовно окупљају, да носе српске заставе и певају патриотске песме. Одлучили смо се на овакав вид подршке јер сматрамо да шира јавност није довољно обавештена или је просто незаинтересована за судбину Срба на Космету и верујемо да смо послали снажне поруке, како Србима на КиМ, тако и окупатору и свету. Свакако у наредном периоду планирамо још активности овог типа“ – рекао је Васиљевић.

Филип Васиљевић, Фото: govorisrbija.rs
Филип Васиљевић, Фото: govorisrbija.rs

Он се на скупу обратио окупљенима потресним говором:

,,Драге колеге и колегинице, велико ми је задовољство што имам прилику да вам се обратим са овог места. Нажалост, имам једну тужну вест за вас. Дана 21. новембра званично је умрло међународно право које је још од 2008. године и проглашења такозване независности било у јако тешком стању, тако да ми више на њега не можемо да рачунамо.Такође, окосница модерне Европе, Европска унија није учинила ама баш ништа да спречи албанске терористе да терор који су спроводили у рату наставе и након окончања ратних дејстава, све са циљем да на Космету више не буде Срба и да се тај простор етнички очисти. Ми данас овде, са овог места желимо да покажемо солидарност са српским студентима и народом доле на Космету, желимо да покажемо да је Косово и Метохија била, јесте и биће саставни део Републике Србије. Желео бих данас овде пред вама да поставим неколико питања.

Зашто за Србе не важе иста она правила која важе за све друге народе?

Да ли и Срби имају основна људска права која самопроглашено руководство из Приштине својим скорашњим одлукама све грубље крши?

Зашто питање Косова и Метохије представља својеврсан преседан?

Крши се Резолуција 12 44 Савета безбедности Уједињених нација, крше се основна људска права Срба, уводе се санкције на српску робу, крше се сви постигнути договори… И то све пред очима међународне заједнице која је на овакве екцесе нема.

Циљ овог скупа и наредних скупова које ћемо организовати јесте да покажемо да наша браћа и сестре са Космета нису сами. Ми желимо да поручимо нашој браћи и колегама да има неко ко је уз њих у овим тешким временима. Ми нећемо жмурити пред терором који се дешава пред нашим очима.

Данашњи перформанс није имао за циљ да окупи хиљаде и хиљаде наших колега студената који мисле исто као и ми, већ да пошаље јасну поруку да су студенти из Београда свесни каква опасност прети нашим суграђанима на Космету и да неће седети скрштених руку, и да ћемо безрезервно дати свој допринос и учествовати у одбрани пре свега основних људских права наших колега, али и да смо спремни да се усагласимо око виталних националних питања.“

Подсећамо, у новембру је самопроглашена, међународно непризната ,,држава Косово“ увела економске санкције у виду такси од 100% на увоз робе из Републике Србије и Босне и Херцеговине. Иако опоменути од стране Европске уније, представници лажне државе нису повукли одлуку о економским санкцијама. На тај начин они директно угрожавају права Срба на Косову и Метохију на нормалан живот, лекове и храну.