У тренутку када је српско друштво подељеније него икада, и као такво потпуно неспремно за бурна времена која надолазе, група студената из Новог Сада показала је како је могуће ставити размирице по страни, и јединствено иступити зарад виших циљева.

Наиме, синоћ је амфитеатру Спенса одржана изборна скупштина „Удружења студената Републике Српске у Србији“. Историјски тренутак за студенте из РС започео је интонирањем химни двеју држава (РС и Србије) чиме је јасно исказана нераскидива веза између једног народа подељеног у две државе.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

Интересовање за овај догађај било је велико. Изборној скупштини је присуствовало око 300 студента, чиме се увелико превазишао седећи капацитет свечане сале Спенса.

Идеја и жеља за окупљањем свих студента из Републике Српске у једном Удружењу које би као мост повезивало две стране обала Дрине, кичме српског народа, присутна је већ дужи период код групе студента а подржана од стране целокупног студентског корпуса, истакао је председавајући скуптином дипл. правник. Душан Милошевић.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

У оквиру изборне скупштине конституисани су органи удружења, а након гласања су изабрани и представници истих. Управни одбор је састављен од представника факултета Универзитета у НС, који су из својих редова изгласали председника самог Удружења. Њихово поверење је задобио студенту правног факултета Милан Пудар, који је на крају својим обраћањем студентима изнео циљеве и активности које Удрузење планира да спроведе у наредном предиоду.

Између осталог, наведено је да ће удружење функционисати независно и аполитично, залагаће се за бољи статус чланова удружења и заступање иснтереса сваког његовог појединца, стварање контаката између студента из Републике Српске и Србије на свим пољима деловања, организовањем трибина и предавања кроз које ће бити промовисане тековине Републике Српске и Србије.

Фото: govorisrbija.rs
Фото: govorisrbija.rs

Догађај је увеличан и свечани програм који је праћен наступима уметница из Републике Српске и Србије.

Организатори су се на крају захвалили свим присутнима на великом одзиву и подршци коју су пружили удружењу, након чега су најавили много сличних активности које ће засигурно окупљати и доста већи број студената.

Оставите Коментар