• Стогодишњицу румунске окупације Бесарабије (Молдавије) од стране Румуније унионисти ће поново покушати да обележе скупом 1. децембра у Бељцима

Наиме, представници молдавско-румунске унионистичке партије националног јединства (ПНЕ), коју води бивши министар одбране Молдавије Анатол Шалару припремају нову провокацију – намеравају да прославе «стогодишњицу уједињења» у Бељцима. О овоме је јавност преко свог профила на Фејзбуку обавестио Серџиу Бурлаку, шеф одбора ПНЕ у Бељцима. Иначе, Бељци је други по величини град Молдавије, културни и историјски центар севера државе.

Градоначелник Бељца је најаву прославе окупације Молдавије од Румуније оценио као «провокацију униониста усмерену на дестабилизацију стања у граду».

Унионисти су заборавили, напомиње градоначелник, да су током окупације применили најстражнију репресију и геноцид над Молдовљанима. Заборавили су да је румунска војска стрељала посланика државног парламента који нису били сагласни са окупацијом и уласком Молдавије у састав Румуније. Заборавили су бројне устанке Молдовљана против окупатора. Молдовљани не намеравају да подржавају румунске хероје какав је био Антонеску и други.

Марша униониста у Бељцима неће бити, категоричан је посланик Партије социјалиста Александар Нестровски.

Да подсетимо крајем августа 2018. Припадници ПНЕ извршили су вандалски чин када су оскрнавили мемориал у Леушенима у част ослобођења Молдавије од фашизма. На месту где је стајао совјетски тенк унионисти су нацртали румунску заставу, партијску заставу и мапу «Велике Румуније» (на слици).

Овај вандалски чин похвалио је Шалару речима: «Овде је Велика Румунија зато што је Бесарабија – Румунија! Поздрављамо омладину ПНЕ због идеје у храбрости».

Румунски унионисти, поред тога што заговарају стварање Велике Румуније, негирајућу националну посебност Молдовљана и потребу очувања суверенитета државе Молдавије, међу својим присталицама, шире невероватну мржњу према Русима и Србима.