Стварање великоалбаске телевизијске мреже је почело још 90-их година, отварањем прве приватне телевизије АЛСАТ у власништву богатог Албанца из Тиране Вели Велије. АЛСАТ – Албанска сателитска телевизија емитује програм на албанском језику за публику од 10 милиона гледалаца концентрисаних у Албанији, на Kосову, Македонији и Црној Гори. Телевизија АЛСАТ-М је основана у Македонији 2004. године, сада је најгледанија телевизија међу албанском говорном популацијом, док АЛСАТ Kосово ускоро почиње емитовање телевизијског програма.

Kолико је важна медијска мисија АЛСАТ говори чињенца да је 2009 године, приликом смрти Вели Велије, тадашњи премијер Kосова Хашим Тачи послао телеграм саучешћа породици. Интерeсaнтано да је компанија VeVe group која је власник ТВ АЛСАТ, основана у Хрватској у којој породица Велија има кућу у Цавтату.

Одавно осмишљена медијска стратегија Албанаца и то са јединим циљем- стварање великоалбанског медијског простора, настављена је активно на Kосову након 2000. године. Kао оснивачи медија појављују се политичари – Ветон Суроји оснивач телевизије “Kохависион” и власник листа “Kоха Диторе” и Бажет Пацоли власник листа “Лајм”. Заједничка стратегија свих телевизија је емитовање путем сателита како би програми били доступни гледаоцима у свим земљама на Балкану где живе Албанци. У медијској сфери је видљива координација, нарочито око виталних питања и кризних ситуација, већине албанских медија без обзира у којој се држави налазили.

На тај начин се Албанци интегришу у једном медијском простору. Поред политичке економске и безбедносне интеграције етничког албанског простора медијско обједињавање исто тако има важну и како нам се чини све важнију улогу.

Драган Kараџић

Извор: vidovdan.org