Ситуација у односима САД и Ирана након што је Техеран ракетирао америчке објекте у Ираку јесте опасна, али још увек није потпуни сукоб, премда се провокације Ирана настављају. Није искључено да амерички председник Доналд Трамп у предизборној години жели тиме да придобије произраелски лоби, сматра др Слободан Јанковић.

После напада у ком је Техеран испалио 15 пројектила на два америчка објекта у Ираку, огласио се амерички председник Трамп који је рекао да су саме базе претрпеле минималну штету, али и поручио да Ирану никада неће бити дозвољено да поседује нуклеарно оружје. Најавио је и увођење нових санкција против Ирана.

Ипак, прва изјава америчког председника после иранског рекетирања — да је „све у реду“, као и поруке иранских власти које су рекле да су се осветиле, говоре о жељи обе стране да се бар на трен стане на лопту, каже Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду.

У предизборној години, по мишљењу саговорника Спутњика, евентуална ескалација могла би негативно да утиче на Трампов рејтинг и он сада покушава да после овог потеза примири ствари.

„Али оно што је везано за ту кампању, јесте и потреба актуелног америчког председника да има подршку одређених лобија, а најмоћнији је произраелски. А тај лоби је опет спреман да подржи пре свега оне који ће највише радити у интересу Израела“, констатује Јанковић у емисији „Спутњик интервју“.

Ширу анализу односа између САД и Техерана можете погледати у видео-прилогу.

Тања Трикић

Оставите Коментар