ПРОТИВ дванаест Никшићана, учесника литија за одбрану светиња Српске православне цркве, води се поступак у Основном суду у Никшићу, због кршења епидемиолошких мера, у време забрана изласка након 22 сата.

Све се десило на дочеку Српске нове године, када су момци изашли у поноћ и двадесетак минута прослављали традиционални празник.

– Месецима смо чували слику блаженопочившег митрополита Амфилохија која је стајала на згради у улици Николе Тесле у центру града, јер је тадашња власт претила да ће је уклонити. Те ноћи нас око стотину налазили смо се у два улаза зграде и у аутомобилима који су били паркирани у непосредној близини. Око 21.30 дошла је полиција чији представник нам је рекао да можемо изаћи у поноћ, прославити Нову годину и отићи кућама. Тако је и било, не слутећи да ће нас само неколико дана касније изненадити кривичним пријавама које су стигле управо из Центра безбедности, а предмет потом дошао у руке судије Саве Мушекића, каже један од окривљених Иван Војиновић.

Он додаје да су „због судијине пристрасности“ поднели захтев председнику Основног суда за изузеће Мушекића.

– Међутим, наставља Војиновић, на појединачне адресе мојих другова и пријатеља већ стиже одговор да се одбија наш захтев.

У тексту о изузећу наводи се да судија Мушекић у овом предмету „наступа пристрасно и необјективно због тога што је опште познато да је присталица ЦПЦ Мираша Дедеића, где је и гледан на њиховим скуповима.“

У тексту се указује и на драконску казну од пет месеци затвора коју је „зарадио“ Иван Војиновић због наводног кршења НКТ мера. Тврде да им суди политички мотивисан судија који се реваншира због њиховог учешћа у литијама на којима су бранили своју цркву, веру и идентитет, због чега изражавају сумњу у његову објективност и непристрасност.

ПОСТУПАК

ПРОЦЕС се води против 12 Никшићана: Драга Мусића, Жељка Пејовића, Ивана Војиновића, Николе Томића, Ивана Миљковића, Момчила Вукосављевића, Радована Каваје, Игора Ћипранића, Луке Требјешанина, Мила Баошића, Мијата Секуловића и Жељка Вукосављевића.

АМФИЛОХИЈЕ

СВОЈУ љубав према митрополиту Амфилохију Никшићани су на величанствен начин исказали на Божић ове године, када су на згради поставили велики пано са његовим ликом и ловћенском капелом. Потом је уследила величанствена бакљада и ватромет уз скандирање: „Не дамо светиње! Косово је Србија!“.

Оставите Коментар