Блануша се теретио да је без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора.

Виши суд у Београду одлучио је данас да обустави кривични поступак против бившег управника Окружног затвора у Београду Драгише Блануше који је вођен по приватној оптужници наследника некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Поступак је обустављен јер ни приватни тужиоци – Милошевићева деца Марија и Марко, као ни њихови пуномоћници нису данас дошли на суђење.

Дугодогишњи пуномоћник породице Милошевић, адвокат Зденко Томановић је 30. јануара дописом обавестио суд да му је Марија Милошевић отказала пуномоћје, а како се данас у суду није појавио нови заступник судија је одлучила да обустави процес.

Марија и Марко Милошевић имају право жалбе Апелационом суду на одлуку о обустави поступка.

Након смрти Милошевићеве супруге Мирјане Марковић, њена деца су наставила кривично гоњење Блануше и приватном оптужницом га терете за отмицу свог оца, некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, приликом изручења Хагу 2001. године, и друга кривична дела на штету те породице.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству „оштећених као тужилаца“ још 2005. против Блануше поднели Слободан Милошевић, који је тада већ био у Хагу и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милошевић је у марту 2006. године умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је у априлу ове године преминула у Русији у којој је последних 13 година живела у азилу.

Оптужницу је у њихово име против Блануше све време заступао пуномоћник, пошто обоје нису били у прилици да се појављују у београдском суду.

Намон њихове смрти кривично гоњење преузели су њихови наследници и то у поновљеном поступку, пошто је прва пресуда којом је Блануша био ослобођен од оптужби у марту 2017. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Приватном оптужницом некадашњи управник Окружног затвора Драгиша Блануша терети се за отмицу Слободана Милошевића приликом изручења Хагу, јер је без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је умро 11. марта 2006. године.

Бланушу Милошевићи терете и да је неовлашћено објавио књигу „Чувао сам Милошевића“, која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за коју је такође био ослобођен.

Поново му се суди и због оптужбе ове породице за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија сликаних у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Leave a Reply