У марту 2017. специјални суд у Београду осудио је на три и по године затвора бившег градоначелника Новог Сада Борислава Новаковића због оптужби да је као директор Завода за изградњу града са сарадницима злоупотребио службени положај приликом изградње Булевара Европа у Новом Саду.

Новаковић је широј јавности познат по афери “Солун”, јер је као посланик Демократске странке гласао из тог града за одлуке Скупштине Србије.

Оптужени Новаковић се теретио да је омогућио предузећу “Боровица транспорт” да добије посао на изградњи Булевара Европе, иако су, према тврдњама тужилаштва, знали да та компанија не испуњава услове. Kао директор Завода за изградњу Града Новог Сада, наложио је директору ЈKП “Пут” да се врати са годишњег одмора из Шибеника како би повукао понуду на тендеру ЗИГа за изградњу Сомборског и Суботичког булевара, која је била најповољнија, да би је кориговао и увећао и тиме омогућио фаворитима Новаковића, приватним компанијама да победе и тако уговоре посао скупљи за више стотина милиона динара и тиме за тај износ оштети буџет града.

Истог дана када је ухапшен Новаковић ухапшено је још 7 особа из Новог Сада. За наношење штете Новом Саду и Републици Србији осумњичено је укупно осам особа: Новаковић и његове сараднице из Завода за изградњу града због злоупотребе службеног положаја и неспречавања малверзација са земљиштем, а остали за злоупотребу у привреди и пореску утају.

На крају је Апелациони суд у Београду укинуо пресуду којом је на три и по године затвора био осуђен бивши директор новосадског Завода за изградњу Борислав Новаковић, а његови сарадници на казне од две и по до четири године затвора због оптужžби да су злоупотребили службени положај приликом изградње Булевара Европа.

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић објашњава да се у интерпретацији ових дела често праве озбиљни пропусти, да је могуће „свакога и никога“ гонити и да би најбоље било да се та дела или избаце или замене неким далеко прецизнијим делима.

Подсетимо, председник Вишег суда у Београду Александар Степановић је изузео судију Александра Трешњева из судског већа које је водило поступак против бившег градоначелника Новог Сада и бившег члана Демократске странке Борислава Новаковића. Према решењу Вишег суда у Београду, судија Трешњев је изузет због „сумње у непристрасност поступања“ која проистиче из чињенице да је заједно са браниоцем оптуженог, адвокатом Владимиром Бељанским, члан невладине организације Центар за правна истраживања (ЦЕПРИС). Док је управо тадашњи председник Управног одбора те НВО судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић.

Простије речено у поступку против Новаковића, судија и бранилац су колеге из исте НВО чији је председник УО судија Мајић.

Судија Мајић је иначе познат широј јавности по противљењу увођењу доживотне казне за силоватеље и монструме, а недавно је ослободио насилника који је силовао девојчицу.

Нови центар

Leave a Reply