Председник Црне Горе Мило Ђукановић спреман је да пролива крв широм своје државе пошто је одлучио да ни на који начин не жели да заштити грађане који већ недељама у литијама штите православне светиње од његовог безумног закона.

Наиме, он је министарству унутрашњих послова наредио да полиција убудуће не обезбеђује ова окупљања широм Црне Горе, већ је сву одговорност за могуће ексцесе пребацио на њихове организаторе, чиме показује да је стигао до врхунца немоћи против свеопште побуне сопственог народа.

  • Ценећи околности и актуелна дешавања, полиција је донела одлуку да у наредном периоду неће обезбеђивати литије, а сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама у градовима наше државе сносиће организатори – саопштио је црногорски МУП.

ПРОВОЦИРАЊЕ ИНЦИДЕНАТА

У саопштењу се наводи да у највећем броју случајева ова јавна окупљања нису пријављена сходно закону, где је полиција, како се додаје, показала „висок праг толеранције и скупове третирала као спонтана јавна окупљања“. Међутим, у овоме се крије права намера Ђукановића да избегавањем било какве одговорности интензивно поради на томе да изазове инциденте који би ескалирали у свеопште насиље на улицама, а за које би кривци искључиво били они који шетају са народом у литијама.

Да се Ђукановић очајничким потезом не разрачунава само са онима који су против њега, показује интервју који је дао РТЦГ, у којем је, између осталог, запретио члановима своје партије да свако ко шета у одбрани српских светиња може да очекује исписницу, а са тим и све привилегије које му чланство у ДПС пружа.

Партијски аутократа је отворено поручио да свако ко поседује књижицу ДПС, а хода у литијама против Закона о слободи вероисповести, нема шта више да тражи у владајућој партији.

  • Не можете бити две личности у једној особи. Определите се, ако желите да заједно градимо црногорско друштво као демократско и проевропско, онда се морате изузети из оних делова црквених манифестација на којима се атакује на државу Црну Гору. Или то значи да сте се предомислили и формализоваћемо вашу одлуку – запретио је Ђукановић својим партијашима.

Један од лидера опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић убеђен је да Ђукановић жели провокацију насиља и хаоса на улицама Црне Горе, да би потом сву одговорност свалио на политичке противнике.

БЕЗБЕДНОСНИ РИЗИК

  • Мило је потпуно изгубио тло под ногама, а са тим и здрав разум. Нема сумње да ће искористити сва расположива средства да међу народ који мирно протестује против безумља убаци своје људе који ће намерно изазвати сукобе, а онда се опрати овом новом одлуком да полиција нема везе са обезбеђивањем тих скупова. Рањени лав спреман је на све – поручује Мандић за Српски телеграф.

Декан Факултета безбедности Мирослав Бјеговић каже за наш лист да је одлука МУП Црне Горе забрињавајућа и безбедносно веома рискантна.

  • Актуелна власт очигледно жели да скине одговорност са себе за евентуалне немире и ескалацију сукоба и оптужи организаторе за тако нешто, па чак и Србију и њеног председника. Могуће је да би из тог разлога увела ванредно стање како би на снагу ступио други закон којим би се ограничила слобода кретања и дала већа овлашћења полицији која би водила потпуној забрани протеста – упозорава Бјеговић.

Овако удара на своје чланове

Да сваког члана ДПС који шета у литијама чека немилост Милове власти, потврђује случај одборника Предрага Цвијовића, који је недавно на фасаду свог хотела „Пљевља“ поставио огромни билборд са иконом Светог Саве. Само три дана касније десио се инцидент на његовом имању пошто је комунална полиција упала на парцелу поред пута и срушила билборд да српском тробојком који је он ту поставио.

Не сећа се сусрета са Амфилохијем

Ђукановић је у интервјуу јавном сервису поручио да је Црна Гора старија од СПЦ, а не обрнуто, па указао да се не сећа када се последњи пут срео са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем. Црногорски председник се није сетио да помене да је још од осамостаљивања и распада заједнице са Србијом 2006. у неколико наврата преговарао управо са Амфилохијем да се одвоје од СПЦ, чиме би митрополит постао први патријарх црногорске православне цркве, о чему је Српски телеграф писао у неколико бројева.

На Цетињу планиран контраскуп

Црногорска културна мрежа намерава да наредне седмице организује „патриотски скуп“ на Цетињу, који, како наводе организатори, није замишљен као пандан литијама, али позива Црногорце, Србе, Бошњаке, Муслимане, Албанце, Хрвате и Роме да на њему учествују. Порука је, како се истиче, да сви заједно пошаљу поруку љубави и патриотизма према грађанској и европској Црној Гори.

Отказана најдужа литија

Најављена најдужа литија у историји Црне Горе од 120 километара, која је требало да се одржи овог петка, отказана је. Литија која је требало да почне од Цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу до Храма Христовог васкрсења у Подгорици неће бити одржана из безбедносних разлога.

Папир из Србије руши пресуду

Демократски фронт сазнаје да је на име Миливоја Катнића и Специјалног државног тужилаштва стигао документ из Србије који руши пресуду за такозвани државни удар, саопштио је један од лидера овог савеза Милан Кнежевић. Он је истакао да су од патриотских структура у тужилаштву добили информацију да је пре неколико недеља стигао званичан документ који не само да обара пресуду за државни удар већ у потпуности ослобађа Михаила Чађеновића, Андрију Мандића и све српске држављане, укључујући и њега.

Малишићка брани Ђукановића

Уредница недељника НИН Весна Малишић стала је у одбрану Ђукановића, због чега су је разапели на друштвеним мрежама. Она је у изјави за РТС рекла како се српске заставе цртају на местима која нису примерена за то, а онда је, по мишљењу многих, имала непримерено поређење.

  • Српске заставе се цртају на гаражама, јавним тоалетима, на местима која су непримерена за то. Друга ствар, не знам како бисмо се ми понашали овде да неко, на пример, црта шаховницу у Војводини – изјавила је Малишићка и подигла општу буру на Твитеру.

Горан Митровић

Leave a Reply