На православном гробљу у Приштини десетак Срба обишло је гробове својих најмилијих, да упали свеће и ода почаст поводом Митровданских задушница.

Многи су одустали и нису отишли на Задушнице, због мера Владе Косова у сузбијању коронавируса које су на снази до понедељка у пет часова ујутру.

Ђурђа Дрмончић из Приштине двадесет година обилази гробове својих најмилијилих.

„Сумрачна слика нашег гробља. Непоромењено стање. На данашњи дан ми се овде окупљамо и нећемо оставити наше претке. Ми њима много дугујемо и то је наша духовна и морална обавеза. Ја се надам да ће се стање променити, али као што видите свети мученик Димитрије опомиње свет, видите цео град не ради, продавнице не раде, нисмо могли цвеће да купимо, што значи да су се већ једном узели у памет и схватили да су узалудне зграде, станови и хотели, јер ништа није као човек, живо биће, здравље, па све остало“, казала је Дрмончић.

Гробове својих рођака обишло је троје чланова породица Маслар из Гроцке. Они су до 1999. годне живели у Приштини.

„Морамо да тражимо споменике и гробове. Не можемо да нађемо споменик, јер је био срушен када смо били последњи пут и сада је зарасло неко трње“, рекао је Вуксан Маслар.

Гробље у Приштини је делимично очишћено од корова. Око њега саграђене су зграде.

„И даље је стање исто. Погледајте са једне стране шут и отпад, са друге вишеспратне зграде. Гробље је имало два улаза и паркинг. Сада је овде направљено обданиште, а на брду поред гробља су некада стручњаци констатовали да не сме да се гради због клизишта, међутим, видите, то је све претворено у бетон и зграде. Свака травка на Косову је претворена у бетон, али нема ко да живи, погледајте, све је празно“, каже Ђурђа Дрмончић.

Митровданске задушнице се обележавајуу складу са мерама владе Косова* у циљу спречавања ширења коронавируса. Верници широм Косова излазе на гробља, без већих задржавања и окупљања.

Оставите Коментар