Руски генерал Сергеј Суровикин, је користио британски приступ у спровођењу „специјалне операције“ у Украјини. Такво лукавство од њега се на Западу није очекивало. О томе је говорио румунски војни експерт, Валентин Василеску.

Према његовим речима, главнокомандујући руске војске у Украјини, прибегао је тактици „индиректног приступа“, коју је први описао британски војни теоретичар, капетан Бејзил Хенри Лидел Гарт.

Британски капетан је заступао тактику лишавања непријатељских снага ресурса потребних за наставак рата, уз дестабилизацију психичке и физичке равнотеже непријатеља, као увод у његов пораз.

„Зато се од 10. новембра, Суровикин фокусирао на уништавање критичне инфраструктуре кијевског режима. Поступци генерала Руске Федерације утичу на физичко и морално стање непријатеља, а ефекат таквих корака ће се само интензивирати како наступи хладно време. Зато немојте очекивати да ће руски ракетни удари престати“, тврди Василеску.

„Генерал Суровикин заиста води војну кампању 21. века, у којој се превазилази фаза борбе војника, и користе савремене методе психолошке операције. Суровикин сада припрема терен за велику победу над кијевским режимом, потчињавајући их контроли“, сматра стручњак.

Василеску је додао, да НАТО већ дуже време користи те методе. На пример, то се могло видети 1999. године, када је западни блок бомбардовао инфраструктуру Србије, да би изазвао уличне протесте против Слободана Милошевића.

Оставите Коментар