Француски лист „Либерасион“ ставио је на насловницу новог броја фотографију руског председника Владимира Путина обученог као тајни агент Џејмс Бонд.

При томе, Путин уместо пиштоља држи шприц са руском вакцином против вируса корона.

Фотографија је потписана „Сутра никада не умире“, што је наслов једног од филмова о Џејмсу Бонду.

Развоју руске вакцине и ситуацији са епидемијом у Француској лист је посветио четири стране.

О чему се ради у чланку

Аутори материјала објашњавају да је вакцина добила име по вештачком сателиту који је „изненадио цео свет претекавши Американце у свемирској трци у октобру 1957“.

„Брзина којом је руски председник објавио (о вакцини) изненађује. Брзина или журба? Светска здравствена организација реаговала је врло опрезно на руске изјаве… Постоје сумње у озбиљност клиничких испитивања“, наводи се у чланку.

Лист је објавио и чланак швајцарског генетичара Франсоа Балуа, који објаву о стварању руске вакцине назвао опасном, сматрајући је последицом „политичке одлуке примењене у лудој трци“.

На друштвеним мрежама након објаве о руској вакцини појавиле су се разне илустрације на којима је приказан Путин са вакцином. На једној од њих Путин вакцинише америчког председника Доналда Трампа, а на другој јаше медведа и носи вакцину.

Прва вакцина против ковида

Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Вакцина је названа „Спутњик V“. Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два места – у центру „Гамалеја“ и у компанији „Бинофарм“. Председник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.

Оставите Коментар