Из Коалиције за будућност Црне Горе Здравка Кривокапића указују данас да одржавање тзв. Патриотског скупа, сутра увече у Подгорици, носи велике здравствене и безбедносне ризике, а очекује и изазивање нереда и насиља над учесницима од стране убачених навијачких група из окружења.

Експертски тим Коалиције зато позива грађане који деле њихова политичка уверења да сутра остану код куће и не наседају на провокације, те да тако дају допринос изборној победи од 30. августа.

„Наше информације говоре да су у питању организоване навијачке групе, из које земље региона, то у овом тренутку не можемо да кажемо“, рекао је Владимир Божовић из експертског тима Кривокапића.

Божовић је на конференцији за медије, у Српској кући, рекао да су поједини црногорски медији објавили да је реч о навијачима из Хрватске.

Данијела Срдановић саопштила је да експертски тим Кривокапића, имајући у виду укупну ситуацију у земљи, епидемиолошку и безбедносну, захтева од Управе полиције да уочи одржавања поменутог скупа поступи на исти начин на који је поступала у неким скорашњим приликама:

„Присетићемо се да је полиција непосредно пре избора, уочи одржавања једног верског скупа у Подгорици, у потпуности блокирала прилазе граду из свих праваца – тунел Будош крај Никшића, Биоче и друге, правдавши такав потез епидемиолошким ризицима“.

Она такође тврди да су из више извора добили забрињавајуће поруке о могућим инцидентима на неђељном скупу.

„С обзиром на то да су неке од тих порука дошле од врло упућених адреса, онда је јасно да путем “оперативних сазнања и Управа полиција мора располагати истим. Посебно, желимо да истакнемо одговорност господина Вељовића, као и Душка Марковића за ток и све последице овог недељног догађаја“.

Како је Срдановић навела, страхују од инсценираног насиља, чије би жртве могле да буду мирни и неупућени учесници окупљања.

Каже да имају сазнања да би изазивање нереда и насиља над учесницима скупа углавном спроводиле убачене навијачке групе из окружења.

Такође, каже да имају све више информација о томе да многи директори и руководиоци јавних управа, државних предузећа, као и оних која су блиска одлазећој власти, на разне начине приморавају запослене да присуствују скупу у недељу, и да се у ту сврху праве и одређени спискови.

Оставите Коментар