Грађани Борче најавили су да ће се сутра окупити испред пекаре “Рома” у Улици Братства и јединства у Борчи где ће мирним протестом изразити незадовољство због тога што је брат пекаре вређао национални идентитет свих грађана Србије.

– Циљ нашег сутрашњег окупљања је да упознамо јавност неистинама које су се о Борчи шириле у појединим медијима. Прошле суботе, грађани овог насеља изреволтирани су изашли на протест да искажу незадовољство према једном скандалозном гесту рођеног брата власника пекаре Мон Ђураја, без обзира на то колико он прикривао чињеницу да му је то брат, који је пљунуо на национално достојанство и понос грађана Србије и свих људи који се декларишу као Срби. Мислимо да у својој земљи имамо Уставом загарантовано право на очување и на заштиту нашег националног идентитета и достојанства – каже Милош Симовић, један од учесника протеста.

Грађани протест организују под паролом „Где нема поштовања, ту нема ни пословања“, а Симовић објашњава шта је то што је изазвало револт:

Фото: Facebook printscreen
Фото: Facebook printscreen

– Ово је заиста један скандалозан гест који притом није ни мало наиван јер се ради заиста о једном велико албанском поздраву, а ми знамо какве су у данашње време аспирације Албанаца – односно жеља да направе Велику Албанију. Они до Велике Албаније не долазе песмама и пером, већ сви знамо на који начин они то желе да остваре. Дакле, ми једноставно без разлике да ли је господин Мон Ђурај са Мадагаскара, да ли је Албанац, Мађар, Аустралијанац или Србин на крају крајева, сматрамо да нико у овој земљи нема право да вређа културно наслеђе већине грађана ове земље. Господин Мон Ђурај живи, послује, ради и подиже породицу у Борчи од 2012. године. Нити он нити било који други припадник националне мањине никада у Борчи нису имали никакве проблеме. Борча је једна мултиетничка заједница и никада се није десио ниједан инцидент, иако то поједини медији желе да прикажу и створе такву атмосверу.

Подсетимо, Прошле недеље на Фејсбуку се појавила фотографија једног од радника пекаре који показује симбол двоглавог орла. Фотографија је пробудила револт код станара овог београдског насеља те су тим поводом отпочели протесте. Власник пекаре Мон Ђурај изјавио је тим поводом да слика није настала у пекари, те да он не може да конторлише шта његови запослени раде на друштвеним мрежама, те порицао да је његов брат тај који показује орла у центру Београда.

Оставите Коментар