Владимир Путин је један од ретких политичара који се може похвалити овако дугим боравком на власти.

Ово је нарочито занимљиво с обзиром на то да је Владимир Путин ушао у политику као аутсајдер.

Године 1993. због својих честих путовања по иностранству Анатолиј Собчак, градоначелник Санкт Петербурга именује Путина за свог заменика.

У августу 1996. године Путин се сели у Москву где постаје члан администрације председника Бориса Јељцина. Био је шеф руске обавештајне службе ФСБ (једне од наследница KГБ) од јула 1998. до августа 1999. године, а такође је радио као секретар у служби безбедности од марта до августа 1999. године.

Први пут премијер (1999)

Путина је Борис Јељцин поставио на место премијера у Влади Русије у августу 1999. године.

Путин је постао пети руски премијер у мање од 18 месеци. 1995. године, Владимир Путин је постао регионални лидер партије “Наш дом -Русија”.

Тада нико није очекивао да ће, јавности непознати, Путин на том месту остати дуже од његових претходника. Јељцинов главни опонент градоначелник Москве Јуриј Лушков и бивши премијер Јевгениј Примаков, су већ били у кампањи за председничке изборе. Такође, није могао претпоставити да ће већ у септембру Путин постати најпопуларнији политичар у Русији. Иако није члан ни једне партије, Путин је подржао партију “Јединство” која је на изборима за Думу у децембру 1999. године освојила највећи број гласова.

Први пут председник

Борис Јељцин је 31. децембра 1999. године неочекивано поднео оставку и именовао Путина за привременог председника. Председнички избори су одржани 26. маја 2000. године, а Путин је победио у првом кругу, са убедљивих 52,94 одсто победивши у већини гувернија, осим у Чеченији.

У неким гувернијама Путин је освојио и преко 80 одсто гласова. После истека свог првог мандата Путин се поново кандидовао на изборима 2004. године и победио са 71,34 одсто гласова.

Други пут премијер (2008)

По завршетку свог другог мандата 2008. године Путин је подржао Дмитрија Медведева на изборима, притом нагласивши да намерава да задржи важну политичку улогу у држави (уз додатак да ће то урадити само ако Медведев победи на изборима). После победе Медведева, Путин је изабран за премијера у новој влади. Он је 2008. прихватио да постане председник “Јединствене Русије”, владајуће странке у Русији.

Други пут председник (2012)

Владимир Путин је изабран за председника на изборима 2012. Наследио је Дмитрија Медведева који је њега након инаугурације наследио на месту премијера.

Трећи пут председник (2018)

На председничким изборима 2018. године на којима је учествовало 8 кандидата Владимир Путин је наступио као независни кандидат. Освојио је 76,67 одсто гласова.

Путин ужива популараност широм Русије и у многим државама света, нарочито у земљама у развоју, а у Русији он се сматра симболом оживљеног патриотизма.

У многим земљама са већински православним становништвом Путин се цени због својих дела учињених на рехабилитацији положаја православне цркве у Русији.

Године 2007. проглашен је за “личност године” у избору америчког часописа “Тајм”.

Оставите Коментар