Швајцарски дневник Ноје Цирхер Цајтунг жестоко је оптужио председика привремених косовских институција, Хашима Тачија, да је биографска књига, коју је недавно промовисао по светским центрима, написана због његовог страха од Специјалног суда који треба да суди припадницима тзв. ОВК за ратне злочине почињене током рата на КиМ

Швајцарски дневник наводи и да је намера Тачија да са овом књигом побољша свој, иначе, веома нарушен имиџ, те да све то има везе са „страшним оптужбама“ Специјалног суда са којима би се бивши командант ОВК могао суочити НЦЦ пише да је Тачи у књизи, коју су писали британски аутори, приказан као „супер стар“, јер политичари који књигом желе да побољшају свој имиџ углавном за то имају три разлога међу којима је и да аутори, које одабере за једну прикладну цену, пишу само оно што он жели, пренела је приштинска ГазетаЕxпресс.

Приштински дневник наводи да је то идеално спасоносно решење за политичара који имају нарушени имиџ, укључујући и Тачија, иначе, бившег герилца и команданта ОВК, који је, како се наводи, до гуше умешан у неке догађаје.

Еxпресс пише да би Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК могао да оптужи Тачија, који је, како се наводи, додуше такву могућност увек негирао.

Напомиње се и да је он увек негирао и оптужбе да је потписивао уговоре вредне милионе евра током последњих година са фирмама за лобирање у САД и Енглеској.

Описујући корице књиге, Еxпресс пише да је Тачи на њима сада проседи 50-годишњак са осмехом какве имају звезде играних филмова, а и наслов је, кажу, похвалан: „Нова држава, модерни државник“.

Напомињу да су аутори књиге о Тачију два британска новинара који нису имали никакве везе са догађајима на Косову или региону, нити су о њима извештавали.

Додаје се да се у књизи Тачи пореди са Черчилом, Манделом и Џорџом Вашингтоном, што је, кажу, изазвало дебату међу новинарима који ауторе оптужују да су „извртањем чињеница исплели легенду“.

Све то је подстакло део опозиције да затражи парламентарну истрагу у вези са књигом о Тачију с циљем да се разјасни да ли ју је платио новцем пореских обвезника.

Напомиње се, међутим, да на недавној промоцији књиге у Бечу, нико од новинара није поставио ово питање.

„Дипломате у пензији су подржале свог пријатеља. Уместо критичке дискусије, било је похвала и од стране домаћина, директора бечке Дипломатске академије. Косоварима који живе ван државе. Давани су аутограми и прављени “селфији“ с председником, који се смешио са корица књиге.

Ту сцену су преносиле четири телевизије са Косова, где, како се наводи, иначе, није могуће купити ту књигу.

Извор: Танјуг