Швајцарски лист Noje Cirher Cajtung (NZZ) доноси велики чланак о проблемима с којима се екипа награђиваног филма “Chriss the Swiss” суочавала у Хрватској због кампање десничара и удружења ветерана против HAVC-а.

“Филм ‘Chris the Swiss’ критички испитује улогу Хрватске у Балканским ратовима – толико критично да је швајцарска влада морала да помогне екипи”, гласи наслов текста у NZZ у коме се говори о проблемима након што је овај филм – који је ових дана проглашен најбољим документарцем године у Швајцарској – проглашен антихрватским од стране домољубних душебрижника. „Chriss the Swiss“ је добио награду и у категорији монтаже и филмске музике.

Један од продуцената филма Самир се током доделе овогодишњих Швајцарских филмских награда захвалио на помоћи швајцарском министру културе Алену Берсету “у једној јако тешкој и неугодној ситуацији” у којој је хрватски копродуцент HAVC “био у правој опасности”. Познати швајцарски продуцент Самир истакнуо је у разговору за NZZ да се анимирано-документарни филм Ање Кофмел морао делимични да снима у Хрватској јер се бави мистериозном смрћу редатељкиног рођака у Хрватској 1992. године, и да је на почетку све ишло како треба, као и да су добили одговарајућу подршку од HAVC-а, укључујући и десет одсто средстава за буџет филма.

“Логично је да је филм заинтересирао Хрватску, уосталом бави се превладавањем њихове недавне прошлости”, истиче продуцент Самир за NZZ.

Проблеми су започели када је у Хрватској почетком 2016. на власт дошла нова влада те су кренуле блокаде исплате средстава па су од HAVC-а добили допис у којему се тврди да је сценарио током снимања значајно промијењен.

Редитељка Кофмел говори да је HAVC био под великим притиском због тога што се у “Chriss the Swiss” испитује тзв. Домовински рат. Такође је дошло до бизарне ситуације да је један адвокат прегледо снимљени сирови материјал.

Хрватски копродуцент Синиша Јуричић за NZZ истиче да га се у десничарским хрватским медијима проглашавало “непријатељем Хрватске” те да се против филма водила вишемесечна кампања.

У тој ситуацији се, пише NZZ, у целу причу укључила и швајцарска влада и интервенисала код хрватских власти да би заштитила филмску екипу. У све се укључио и Eurimages, филмски фонд Већа Еуропе, као и швајцарска амбасада у Загребу. NZZ заправо открива да је десничарска кампања против HAVC-а и филма “Chriss the Swiss” значајно негативно утицала на међународну репутацију Хрватске. Руководилац Одељења за филм у швајцарском министарству културе Лорен Страјарт каже да “није било јасно у чему је проблем” и зашто HAVC блокира исплату обећаних средстава.

NZZ се о свему обратио и хрватској амбасадорки у Швицарској Ани Бекић, која им је послала дуги одговор у којему хвали “уметнички несумњиво изузетан филм”, али замера што се у филму говори о “грађанском рату”, и да у филму није довољно наглашен “великосрпски експанзионизам као узрок рата”.

Оставите Коментар