Амерички блогер и јутјубер Чарлс Kатер натерао је аустралијски Универзитет Викторија да уклони лекције и написе који су садржали страшне увреде према Србима.

Kатер, који тренутно живи у Новом Саду, објавио је прво видео о веома увредљивом тексту који Србе као нацију приказује као злочинце. Он је рекао како је добио мејлове више људи из Аустралије који студирају на Викторија универзитету, а приметили су спорну лекцију.

У лекцији на смеру за кривично право коју је написао филозоф Ричард Рорти наведен је цитат америчког новинара Дејвида Рифа, који је за „Њујоркер“ извештавао из рата у Босни.

У чланку под називом „Kо су људи“, наведено је следеће:

„За Србе, муслимани више нису људи. Муслимански затвореници леже на земљи у редовима, чекају испитивање, довезао их је српски стражар у комбију… Муслиман из Босанског Петровца натеран је да одгризе пенис свог сународника муслимана. Ако кажете да тај човек није човек, али он изгледа исто као ви, и једини начин да идентификујете тог ђавола је да га натерате да спусти панталоне – муслимански мушкарци су обрезани, а српски нису – то је само кратак корак до тога да му одсечете пенис“.

Део текста пун предрасуда, који цео један народ наводи као ратне злочинце, а друге квалификује као жртве, што је у потпуној супротности са кривичним правом на ком се изучава, засметао је многима.

Тако је кренула здружена акција професора, студената и других које је Kатер својим видеом алармирао.

Он је позвао своје пратиоце, а има их 48.000 на Јутјубу, да пошаљу жалбе аустралијском универзитету.

Само 24 часа касније, универзитет је под притиском уклонио спорне оптужбе и обавестио Kатера мејлом о томе.

Kако су навели, садржај лекције је проверен и после тога она је уклоњена са сајта.

„Тај садржај ни на који начин не одражава став Викторија универзитета и извињавамо се свима за бол који је изазвао“, наводи се у допису универзитета Викторија који је стигао америчком јутјуберу.

Оставите Коментар