Српски тенкисти данас су се пласирали у полуфинале Тенковског биатлона, који се одржава у склопу Међународних војних игара на полигону Алабино поред Москве, саопштило је Министарство одбране.

У полуфинале, које ће се одржати 9. августа, се пласирало најбољих 12, од укупно 22 земље, међу којима су поред српске и екипе Руске Федерације, Кине, Белорусије, Казахстан, Индија и друге.

За разлику од квалификација, у полуфиналу у једној трци наступају једна за другом – у штафети, све три тенковске посаде сваке земље.

У финале, које је на програму у суботу, 11. августа, пласираће се четири екипе које остваре најбоље време у полуфиналним тркама, а време остварено у квалификацијама неће се рачунати, наводи се у саопштењу.

У данашњој трци, која је Војсци Србије отворила пут у полуфинале, учествовала је посада у саставу: командир тенка потпоручник Душан Стеванчев, нишанџија десетар Бранислав Грумић и возач десетар Небојша Максимовић.

Након пласмана, руководилац екипе Војске Србије потпуковник Саша Стојиљковић је изјавио да су сигурна вожња и врло добро гађање довели српске тенкисте до очекиваног резултата.

„Знамо да нас сви наши тенкисти, али и сви припадници Војске Србије помно прате и очекују од нас да их достојно представимо. У име екипе обећавам да ће сви дати све од себе како би оправдали поверење које нам је указано и да ће се потрудити да на достојанствен начин у полуфиналу представимо Војску Србије и нашу земљу”, нагласио је потпуковник Стојиљковић.

Данашњи такмичарски дан пратили су и изасланик одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковник Будимир Гајић и његов заменик потпуковник Јовица Босанчић, који су српским тенкистима пренели честитике министра одбране Александра Вулина и пожелели срећу у даљем такмичењу, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су српски војни спортисти забележили успехе и другим дисциплинама тако што су на такмичењима у стоном тенису и надвлачењу конопца остварили друго, а у дизању тегова четврто место.

Министарство одбране наводи и да је штанд Републике Србије постављен у Дому пријатељства у непосредној близини такмичарског полигона и да изазива велико интересовање посетилаца Међународних војних игара и Тенковског биатлона.

Посебну пажњу гости штанда посвећују представљеној литератури и насловима на руском језику који обрађују заједничке теме, блискост и вредности које деле наша два народа.

У Дому пријатељства, на изложби је са својим поставкама присутна већина земаља учесница игара.

Извор: ПРАВДА