О санкцијама Русији, одлучујемо ми сами као суверена земља, за разлику од Приштине, поручио је председник Србије Александар Вучић док се присуствовао јучерашњем самиту у Северној Македонији.

Председник је истакао да се на састанку водила врло коректна и конструктивна расправа. Kако је рекао, највише се говорило о односу региона Западни Балкан према ЕУ и о томе шта бисмо све могли да тражимо.

Председник Србије изјавио је да ће састанак у Бриселу бити тежак, и да не очекујемо ништа добро.

Гост јутарњег програма Kурир телевизије који је анализирао самит у Скопљу је Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније.

Осврнуо се на помак о иницијативи чланства наше земље у ЕУ, те је истакао главне поруке у вези предњепоменуте теме на Брдо-Бриони састнаку.

  • Са нашег полазишта, али и уопште Срба, наравно да је и те како добро да се наши највиши представници појављују на оваквим састанцима. Наш председник је веома аргументовано наступио када је у питању положај Срба у региону. Искрено, очекивао сам да ће се нешто конкретније теме наметнути. Врло је јасно стављено до знања да смо земље са западног Балкана на свом европском путу, као што су то Хрватска и Словенија у овом тренутку. Мада, није речено шта се конкретно очекује од држава западног Балкана – започео је Kокановић, па наставио:
  • Очекује се од Северне Македоније да призна бугарску националну мањину као званичну, будући да Бугарска то тражи. Од других држава, па и од Црне Горе, се очекује да реши своја економска и привредна питања. Од Босне се очекује да среди унутрашња питања, а од Србије наравно један од захтева је потписивање лажне државе Kосово. Самим тим, природно би било да земље домаћина (Хрватска и Словенија) овог процеса својим примером покажу како те спорове треба решавати. Они имају нерешена питања око залива, то би требало да реше.

Оставите Коментар