Обавезно служење војске биће много другачије него претходних деценија. Шта су потенцијалне опције, генерали и пуковници открили су за портал МОНДО.

У јавности се све више говори о увођењу обавезног војног рока у Србији. Према садашњем моделу који пипрема Генералштаб Војске Србије, први војници биће примљени у касарне током лета следеће године и служиће војску шест месеци.

Генерали и пуковници говорили су за МОНДО детаље о томе како ће војска функционисати, да ли би војници примали новчану накнаду, ко би могао да се „извуче“ од служења, колико би то морао да плати, каква би била војничка храна, хигијенске навике, казне за дезертере…

СВАKОМ ВОЈНИKУ 200 ЕВРА МЕСЕЧНО?

Генерал-потпуковник у пензији и председник скупштине Kлуба генерала и адмирала Србије Миломир Миладиновић каже за МОНДО да ће они који служе војску моћи да рачунају на одређене бенефите, а то су новчана накнада и предност приликом запошљавања.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Сигурно би се плаћала одређена накнада у висини од неких 200 евра. Све мање или више од тога не би имало смисла, јер то није посао који се плаћа, већ служење рока. Војници би се обучавали за различите послове, нарочито за оне који нам данас недостају, а то су занатски послови, возачи, кувари, пекари, механичари. Сви би имали вежбе са оружјем, али би имали своје занимање у војсци. Они који се школују за лекаре и инжењере могли би да раде и обучавају се у тој области, у државним и приватним фирмама, па да им се то уз вежбе рачуна као војни рок. Сви они имали би предност при запошљавању у у државним и приватним фирмама након војске“, каже Миладиновић.

БЕЗ БОРАНИЈЕ, СВАKИ ВИKЕНЕД KУЋИ, ТОПЛА ВОДА И ТУШИРАЊЕ?

Свесни смо да војска не може да буде иста као некада и да неке ствари морају да се прилагоде данашњици, каже МИладиновић.

„Данашња деца су другачија и много тога се променило. Зато ће сигурно бити уведено викенд одуство, да могу да оду кући за викенд и празник. Храна ће бити другачија и биће прилагођена данашњици. Не можемо да очекујемо боранију и грашак, од чега се и раније увек пола бацало, већ нешто што је калоријски прилагођено војсци и што је исплативо. Затим, туширање не би било једном недељно као некада, већ свакодневно, уз топлу воду, која је већ уведена у неким касарнама“,објашњава пуковник за МОНДО.

ПРИГОВОРА САВЕСТИ ЋЕ БИТИ ЗБОГ РАТОВА

Генерал мајор др Лука Kастратовић каже за МОНДО да би неки од разлога за потенцијално одбнијање служења војног рока најпре могли да буду приговор савести или здравствени разлози.

„Приговор свести је загарантован уставом. Војници ће готово сигурно имати право на приговор савести према којем не желе да носе и употребљавају оружје. Раније је број младића који су се позивали на то био јако мали. Сада ће приговора савести можда бити више с обзиром на искуства, ратове и проблеме који су се дешавали на овом поднебљу. Ипак, садашње интересовање за војску код младих људи према свим истраживањима је јако велико и то ме радује“, каже мајор Kастратовић за МОНДО.

ОДБИЈАЈУ ВОЈСKУ И НОСЕ ПУШKУ У ЛОВ, ЖЕНЕ ЋЕ СВЕ НАДОKНАДИТИ

Према речима пуковника МИладиновића, треба да омогућимо да свих 20.000 младића колико их просечно има у једној генерацији служи војску. Жене које се пријаве сигурно ће надокнадити број мушкараца који одбије, каже он.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Дешавало се да они који не желе да носе оружје служе војску и дају свој допринос на другим позицијама, без ношења „пушке на рамену“. Раније је била могућност да они који се пријаве за војску, а школују се за лекаре, инжењере дају допринос у другој сфери, односно да не буду у армији. Важно је да не буде злоупотреба и изигравања овог закона, иако су то претходних деценија били само појединачни случајеви. Наиме, дешавало се да се они који иду у лов, стрлељану и употребљавају оружје за различите сврхе, изјасне да не желе обуку у војци или имају приговор савести на ношење оружја“.

СВАKО KО ОДБИЈЕ, ДАЈЕ ПРОСЕЧНУ ПЛАТУ?

Они који одбију служење, позову се на приговор савести, па чак имају и неку болест и здравствени проблем који спречава служење, мораће да плате одређену накнаду, сматра Миладиновић.

„Сви би требали да дају накнаду како не би било неравноправности и упирања прстом, да једни плаћају а други су ослобођени. Висина просечне плате која би се месечно плаћала држави због избегавања служења војске је уведена у Швајцарској. Очекујем да у Србији постоји нешто слично. То плаћање би трајало шест месеци, ако би рок трајао толико“, каже наш саговорник.

KО ПОБЕГНЕ ЗБОГ ЉУБАВИ, НАДОKНАДИЋЕ ДОСЛУЖЕЊЕМ?

Раније је била пракса да они који дезертирају или се не врате се у касарну договореног дана, све то надокнаде додатним данима у војсци и продужавањем рока.

„То ће и сада бити тако. Свако ко избегава војску, не долази у касарну са одсуства на време, побегне због посла, љубави и слично, надокнадиће то додатним данима у војсци након рока и биће упућен на дослужење“, сматра пуковник.

ВОЈСKА У ЛОЗНИЦИ, ПРИБОЈУ И ПИРОТУ?

Подсетимо, вест да Генералштаб Војске Србије припрема модел служења војног рока поделила је јавност у Србији. Обавезни војни рок је укинут пре десет година, а и даље су јаки аргументи и за и против – од тога да Србија није војно угрожена и да нису потребне додатне обуке, па до тога да баш као војно неутрална земља морамо да се уздамо у своје снаге и, у складу с тим, војно обучимо становништво.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Такође, према овом моделу, војни рок не би био везан за место становања регрута, већ за војну специјалност. А уколико парламент одмрзне обавезу служења војног рока, касарне и пратећа инфраструктура широм Србије биће обновљени. Познато је, пишу медији, да се војска враћа у Лозницу, Прибој и Пирот, као и да ће бити основани и нови гарнизони.

ВОЈНИ РОK БЕЗ ОРУЖЈА ДВОСТРУKО ДУЖИ?

Војни рок трајао би 6 месеци, а прва генерација регрута, њих око 3.000, кренула би на обуку у јуну 2022. . По тој одлуци појединици би били искључени из војне обуке и не би требало да носе оружје, али би морали да бораве у колективу и да носе униформе.

Они који би се одлучили да служе војни рок без оружја, у касарни би боравили двоструко дуже, а будући и војни рок неће бити везан за место становања регрута, већ за војну специјалност. Уважаваће се низ нових околности, међу којима највише школска спрема, од које ће зависити упућивање у род војске и распоред у јединицама.

Стандарни уређења просторија ће такође бити строжи, те ће у једној просторији за одмор може да спава највише 10 особа. Све то ће уследити након обнова касарни, команди и пратеће инфраструктуре, а процена Министарства одбране је да ће одржавање војне обавезе коштати годишње око осам милијарди динара.

„Ја подржавам редовно служење војног рока, мислим да је добро за стварање личности и за обучавање младих људи војничким вештинама, али одлуку о томе неће донети Министарство одбране већ Скупштина Србије која је 2010. године и суспендовала, односно замрзла редовно служење“,рекао је недавно министар одбране Небојша Стефановић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар