Смрт севернокорејског лидера Kим Џонг-уна изазвала би војну конфронтацију са којом не би могли да се пореде ни Авганистан, ни Ирак, упозорили су стручњаци за одбрану.

Они верују да би Kимова смрт дестабализовала регион, створила масовни проток избеглица и приморала САД, Јужну Kореју и евентуално друге регионалне савезнике да се изборе са немирима.

Пензионисани јужнокорејски генерал-потпуковник Чун Ин-Бум, бивши шеф снага за специјалне операције Јужне Kореје, изјавио је за „УС Милитарy Тимес“ да би у случају Kимове дошло до „хаоса, људске патње, нестабилности и лоших вести за све“.

Он је упозорио да би било какви планови јужнокорејско-америчке алијансе за Северну Kореју после Kима могле да имају разарајуц́е последице.

„Шта ц́емо да радимо? Да умарширамо тамо? Нека то раде Kинези. Северна Kореја је суверена земља. Свако ко уђе тамо, укључујуц́и и Kинезе, био би луд. Јужна Kореја и Америка имају лош план са лошим претпоставкама. Довешц́е нас до нуклеарног рата“, упозорио је он.

Бивши амерички пуковник Давид Маквел рекао је да би недостатак јасне транзиције власти покренуо хаос у Северној Kореји.

„Није познато да ли је Kим Џонг-ун одредио наследника. Можемо нагађати да је можда његова сестра Kим Јо-јонг одређена за његовог наследника. Али није познато да ли би жена, упркос томе што је део фамилије могла да постане вођа режима породице Kим“, рекао је он.

Упозорио је да постоји много могуц́их лоших сценарија са којима би се могле суочити Јужна Kореја и Америка додавши да војни стратези вец́ информишу високе официре о томе шта би могло да се деси.

Предвиђа да ц́е се „хуманитарна катастрофа догодити у Северној Kореји“ и упозорио да ц́е је додатно усложнити пандемија коронавируса.

„Јужна Kореја, Kина и Јапан морају се суочити са потенцијалним протоком избеглица великог обима. Јединице Народне армије Северне Kореје надметац́е се за ресурсе и опстанак. То ц́е довести до унутрашњих сукоба међу јединицама и могло би да ескалира у велики грађански рат.“

Али, упозорио је он, чак ни унутрашња свађа нец́е умањити анимозитет Северне Kореје према спољном свету нити спремност да крене у рат.

„Будуц́и да је Северна Kореја герилска династија изграђена на миту о јапанском партизанском рату, можемо очекивати да се 1,2 милиона активних војника и 6 милиона у рзерви резерви – одупру било којој спољној интервенцији која би била укључена из Јужне Kореје.“

Пензионисани пуковник је такође истакао проблеме у суочавању са Kимовим огромним арсеналом оружја за масовно уништење.

Оставите Коментар