Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће политика учинити све да не дође до сукоба, али сви морају бити спремни да се одговори свакоме ко буде покушао да угрози земљу.

„Дивљачки покушај упада Приштине на север Косова и Метохије само нас подсећа да нам је резерва неопходна и да свако од нас мора да буде спреман да брани своју земљу ако до тога дође“, рекао је Вулин током обиласка војника на обуци у резервном саставу, старије од 30 година, у Другом центру за обуку у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Вулин је, у пратњи заменика команданта Центра пуковника Зорана Цветковића присуствовао извођењу тактичке обуке, а након разговора с војницима и старешинама, истакао да ниједна професионална војска није у стању да заштити своју земљу сама и зато постоји резервни састав.

Рекао је да је веома задовољан мајском класом резервиста, који су показали да су високо мотивисани и колико им је стало до њихове земље, а одазвали су се у до сада највећем броју.

Вулин је додао да је, пре свега, реч о људима који су спремни да уче, који хоће да уче и спремни су да на кратко оставе своје породице и своје послове и буду на услузи својој земљи и свом народу.

Министар је истакао да се војници на обуци у резервном саставу припремају да бране своју земљу и поручио им је да је поносан на њих.

„Постижу изузетно добре резултате, веома се труде, све своје обавезе извршавају у складу с потребама Војске и онако како су им старешине наредиле, а изнад свега, осећају љубав према својој земљи. Ми ћемо наставити са оваквом политиком у наредним годинама, резерва ће бити и снажнија и бројнија“, закључио је министар Вулин.

На полигону за пешадијске препреке ваљевске касарне обуку с војницима данас је изводила и потпоручник Милена Ðокић, која је на дужности командира вода.

Она је истакла да су војници показали висок ниво залагања током претходне три недеље и ни у једном тренутку нису показали незадовољство, недисциплину, већ су у сваком тренутку били спремни да изврше свако наређење и све што је у програму обуке

У мајској класи лица на обуци у резервном саставу је и Ненад Стојановић из Крагујевца, доктор математичких наука, запослен на Природноматематичком факултету Универзитета у Крагујевцу.

Он је живот и рад током обуке, у маниру професије, оценио с највишом оценом десет, а издвојио је дисциплину и професионалне старешине и додао да се на обуци стичу нека незаборавна другарства и пријатељства.

Војник Малић Салихагић из Сјенице, по професији правник, такође, проводи 14. дан обуке у касарни у Ваљеву.

„Сада сам имао прилику и сам то да видим. Иако сам другачије о томе размишљао, сада видим да је то један уређен систем који функционише“, истакао је Малић и изразио задовољство и захвалност што му је, током обуке, као Бошњаку, у време Рамазанског поста, омогућена посебна исхрана и време оброка.

Од укупног броја лица која су у мају ове године позвана на обуку у резервном саставу лица старијих од 30 година, бележи се већи одзив од очекиваног, па је у Центру у Сомбору тренутно на обуци 104 лица, у Другом центру у Ваљеву 90, а у Трећем центру у Лесковцу на обуци је 97 лица.


Д.Н.

Оставите Коментар